Antti Pesonen Tasapainoa etsimässä

Erotaan EU:sta

Europarlamentaarikko Lasse Lehtinen ehdottaa, että EU-vaalien kiinnostavuuden lisäämiseksi esitetään ehdokkaille kysymys erotaanko EU:sta vai jatketaanko? Kerrankin Lehtinen osuu asian ytimeen.

Lehtinen arvelee, että ehdokkaiden ja äänestäjien jakauma kysymykseen olisi sellainen, että 75 prosenttia haluaisi pysyä EU:ssa ja 25 prosenttia vastustaisi. Tässä Lehtinen erehtynee. Jos asiasta keskusteltaisiin avoimesti julkisuudessa, olisi ”Erotaan” –vaihtoehdon kannatus mitä todennäköisimmin huomattavasti suurempi, ehkä suurempi kuin jäsenyyden kannatus.

Jos ehdokkaat ja äänestäjät todella ottaisivat vaaleissa kantaa Lehtisen esittämään kysymykseen, olisi sillä monta mullistavaa vaikutusta. Pääsisimme viimein julkiseen keskusteluun nykyisen politiikan vaihtoehdoista ja EU-parlamenttiin valittaisiin monta – Lehtisen arvion perusteella kolme, mutta luultavimmin useampi – sellaista edustajaa, jotka tekisivät töitä sen puolesta, että Suomi eroaa EU:sta. Tähän mennessä tuollaisia europarlamentaarikkoja ei ole Suomesta ollut yhtään. EU-kriittisiä on kylläkin. Heistä täytyy erikseen mainita Esko Seppänen, joka on tehnyt hyvää työtä.

Lehtinen on oikeassa (!) toisessakin asiassa sanoessaan, että ikävistä asioista ei haluta puhua. Nykyisten valtapuolueiden ja vallanpitäjien kannalta on ikävää keskustella EU-jäsenyyden vaihtoehdoista. Ikävyys liittyy mm. siihen, että Suomi ei ole saanut EU-jäsenyydestä mitään sellaista hyvää, jota se ei olisi saanut EU:n ulkopuolella. Lienee myös ikävä keskustella siitä, että Suomen EU-jäsenyys on ristiriidassa maamme perustuslain kanssa. Sen mukaanhan Suomi on itsenäinen ja ylin valta Suomessa kuuluu Suomen kansalle. EU-Suomessahan näin ei ole.

Lehtisen kysymys ”Miksi äänestäisin euroskeptistä demaria tai kepulaista, jos voin äänestää jyrkästi EU:ta vastustavaa Perussuomalaista?” sen sijaan menee metsään.  Ensiksikin on muistettava perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien solmima vaaliliitto, joka tarkoittaa sitä, että äänestäjä ei tiedä, kumman puolueen ehdokasta hänen äänensä lopulta hyödyttää. Vaaliliitossa on varmasti mukana EU-kriittisiä ehdokkaita. Siinä saattaa olla jyrkästi EU:ta vastustaviakin, mutta tämän hetken tiedossa olevat tunnetuimmat tuon vaaliliiton ehdokkaat eivät ole ”Erotaan EU:sta” –linjalla. He ovat siis EU-jäsenyyden kriittisiä kannattajia.

Lehtinen mainitsee vain perussuomalaiset nykyisen politiikan vaihtoehtoina. Siinä hän toteuttaa sanomaansa ”ikävistä asioista ei haluta puhua”. EU-vaalissa on nimittäin mukana  ainakin yksi puolue – Itsenäisyyspuolue - jonka ehdokkaat ovat varmasti ”Erotaan EU:sta” –linjalla.

Sopii toivoa, että Suomessa vähitellen päästään avoimeen julkiseen keskusteluun EU-jäsenyydestä ja sen vaihtoehdoista. Silloin mentäisiin myös kohti toimivampaa demokratiaa ja kestävämpiä yhteiskunnallisia ratkaisuja.
Muuten, EU:sta voidaan erota eduskunnan enemmistöpäätöksellä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Johan Bäckman (nimimerkki)

Erittäin hyvä avaus Lehtiseltä. Mutta luulenpa, että Lehtinen ei oikeasti halua erota EU:sta. Kysymys on vain siitä, että SDP haluaa viedä todellisuudessa EU-vastaisten puolueiden äänet tällä avauksella.

weekendsoldier (nimimerkki)

Siinäpä olisikin ideaa. Vahinko vain että tuollainen ei tule ikinä toteutumaan. EU uskovainen valtaeliitti ei tule ikinä sallimaan että Suomen kansa pääsisi äänestämään EU:sta eroamisesta tai edes keskustelemaan siitä. Sen enempää kuin maahanmuuttopolitiikastakaan. Suomi ei ole demokratia.

matti H (nimimerkki)

Olen nähnyt esiintymistäsi televisiossa ja hyvät puhelahjasi, rauhallinen ja asiallinen tyylisi teki vaikutuksen. Miksi et siirtyisi perussuomalaisten leiriin tekemään politiikkaa puoluessa jolla on kasvupotentiaalia? Itsenäisyyspuolueella sitä ei, realistisesti katsottuna, lähitulevaisuudessa ainakaan tule olemaan.
Perussuomalainen puolue on taipalensa alussa. Sisältä käsin sen linjauksiin on vielä hyvät mahdollisuudet vaikuttaa.

Tollisko (nimimerkki)

Pitäisi saada "julkinen keskustelu" käyntiin eli median tulisi ottaa aihe esille,
ja aiheesta ei tule vaieta ennen europarlamentti vaaleja.

Hyödyt ja haitat.Miten se lissabonin-sopimus nyt meni?
Ja pääseekö eurostoliitosta enää irti?

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Olisiko yhteistyö Perussuomalaisten kanssa päättynyt, kun Perussuomalaiset keskittyvät hallitustyöhön 2011-2015 Jyrki Kataisen johtamassa sinipunahallituksessa.

Käyttäjän anttipesonen kuva
Antti Pesonen

weekendsoldierille: Runoilija on joskus kirjoittanut "Kun hallitsijat ovat puhuneet, tulevat hallitut puhumaan". Ei Suomessakaan voida kaikkia huijata kaikena aikaa. Poliittinen muutos tulee, kun aika on kypsä. Ja silloin pitää äänestäjillä olla käytettävissään todellisia vaihtoehtoja.

matti H:lle: Kiitos esityksestäsi, mutta ei kiitos.
Itsenäisyyspuoluetta tarvitaan. Jos on muita puolueita samalla asialla, sen parempi. Jos ps todella on sillä asialla, että erotaan eu:sta, miksi he eivät ole tehneet eduskunnassa mitään asian edistämiseksi? Puheet eivät riitä.
Itsenäisyyspuolueella on varmasti kasvupotentiaalia, sillä Suomessa on 1-2 miljoonaa äänioikeutettua, jotka suhtautuvat hyvin kriittisesti tai kielteiseti sekä EU- että Nato-jäsenyyteen. Itsenäisyyspuolue haluaa palauttaa Suomen itsenäisyyden ja tehdä Suomesta sotilaallisesti liitoutumattoman ja puolueettoman. Mikään eduskuntapuolue ei ole selkeästi tällä linjalla. Vasemmistoliitto torjuu Naton, mutta kannattaa EU-jäsenyytä, ps:n puheenjohtaja kannattaa Nato-jäsenyyttä. Ps:n vaaliliittokumppanin kd:n johto äänesti eduskunnassa EU:n perustuslain puolesta.

Tolliskolle: "Miten se lissabonin-sopimus nyt meni?
-Se on jumissa, koska ainoat, jotka siitä saivat äänestää, eli irlantilaiset, tyrmäsivät sen kansanäänestyksessä. Nyt irlantilaiset joutuvat pian äänestämään uudestaan samasta asiasta.
Suomessa avoin julkinen keskustelu EU:n perustuslaista (Lissabonin sopimuksesta) jäi käymättä. Eduskunta on hyväksynyt sen kahteen kertaan, vaikka se on räikeässä ristiriidassa Suomen oman perustuslain kanssa.
http://www.hs.fi/keskustelu/thread.jspa?threadID=2...
"Ja pääseekö eurostoliitosta enää irti?"
-Kyllä. Tarvitaan eduskunnan enemmistöpäätös.

Markus Räsänen (nimimerkki)

Unohtaen edelliset kikkailut ehdotan kaksipäiväisiä EU-vaaleja.
Ensimmäisenä päivänä tämä kysymys: Erotaanko EU:sta vai ei.
Jos enemmistö on erotaan, niin varsinaista vaalia ei seuraavana päivänä tarvita.

Tapsa (nimimerkki)

Lehtisen ehdotus on hyvä, lisäkysymyksiäkin voisi esittää, kuten: Jos olet EU:ssa jatkamisen kannalla, mihin ja miten kuvittelet voivasi europarlamentissa vaikuttaa ilman mahdollisuutta tehdä lakiesityksiä jne?

Prine (nimimerkki)

Erotaan EU;sta,natossa ei ollakaan,,YK;stakin joudettais,,käperrytään sikiöasentoon tänne pohjolan perille-niin ja ei edes kiintiöpakolaisten vastaanottoa,,Kaikille harmaat vaatteet pakolliseksi,pop-musiikki kiellettävä turmelevana,Matti Vanhasesta ikuinen pääministeri !

Antti Pesonen (nimimerkki)

Prinelle sen verran, että Suomi ja suomalaisetkin tarvitsevat nykyistä enemmän kansainvälistä yhteistyötä. Yhteistyö on jotakin ihan muuta kuin alistussuhde EU:ssa.
Holhouksenalainen ei voi tehdä aitoa yhteistyötä. EU-Suomi ei voi tehdä aitoa yhteistyötä. Itsenäisyys turvaa demokratian ja hyvinvoinnin tulevaisuudessa.

Vanha demari (nimimerkki)

Voitko kertoa, miten järjestetään ulkomaankauppa, jos eroamme EU:sta. Menetämme sisämarkkinat, tuotteillemme voidaan säätää tulleja, matkustamistamme voidaan vaikeuttaa ym.

Antti Pesonen (nimimerkki)

Ulkomaankauppa toimii nykyisillä ehdoilla myös EU.n ulkopuolella, sillä Euroopan talousaluesopimus, Eta on edelleen voimassa Suomen osalta.
Suomi voi siisi siirtyä Eta-sopimuksen käyttöön.
Emme menetä sisämarkkinoita eikä matkustaminen vaikeudu. Sitä paitsi ilman Etaakin voisimme Sveitsin tavoin solmia erilliset sopimukset EU:n kanssa.

Vanha demari (nimimerkki)

Mahtaako olla Eta-sopimus vielä voimassa? Kukaan ei ole vielä eronnut EU:sta niin että emme tiedä, solmisiko EU enää tällaisia sopimuksia entisten jäsenten kanssa.

Kun nyt kuitenkin kannatat vapaakauppaa (kuten oletinkin) niin mikä siinä EU:sssa on niin ongelmallista. Melkein kaikki Euroopan demokraattiset maat kuuluvat siihen.

Käyttäjän anttipesonen kuva
Antti Pesonen

"Mahtaako olla Eta-sopimus vielä voimassa?"
Kyllä se on voimassa.
Toisekseen, EU-maat haluavat käydä kauppaa - sikäli kun kauppa nyt käy - kaikenalaisten valtioiden kanssa, ihmisoikeuksistakin piittaamatta.
Suomeako ryhdyttäisiin boikotoimaan? Tuskin.

EU:sta ei ole mikään eronnut, mutta EY:stä on Grönlanti.

"Kun nyt kuitenkin kannatat vapaakauppaa (kuten oletinkin) niin mikä siinä EU:sssa on niin ongelmallista. Melkein kaikki Euroopan demokraattiset maat kuuluvat siihen."
-Demokratiasta Euroopassa voidaan olla montaa mieltä. Irlanti oli ainut EU-maa, joka järjesti kansanäänestyksen Lissabonin sopimuksesta eli uudelleen nimetystä EU:n perustuslaista. Kun tulos oli EI, joutuvat irlantilaiset äänestämään uudelleen. Muissa EU-maissa kansalaiset eivät saaneet asiasta päättää. Tämäkö on demokratiaa?
EU:n perustuslaki kaatui kansanäänestyksissä myös Ranskassa ja Hollannissa.
Nuo kansanäänestykset sivuutettiin ja perustuslain nimeä vaihdettiin.

Kansanäänestysten tulisi myös olla reiluja ja niitä tulisi edeltää avoin julkinen keskustelu. Siis toisin kuin tapahtui Suomessa ennen neuvoa-antavaa kansanäänestystä 1994.

Jaa, että mikäkö EU:ssa on ongelmallista?
Yksi asia on se, että EU-jäsenyys on lopettanut Suomen itsenäisyyden ja toiseksi EU-jäsenyys tekee todellisen demokratian, kansanvallan mahdottomaksi. EU on demokratian vastainen suurvaltarakennelma jonka taustavoimia ovat suuret EU-maat ja suuryritykset.
Jos asia kiinnostaa, kannatta tutustua esim. ERT-ryhmän rooliin EU:n päätöksenteossa.
Täältä lisää perusteluja:
http://www.ipu.fi/default.asp?page=106

Kannustusta suomalaisille:
http://www.youtube.com/watch?v=D0g77f05BRI

Toimituksen poiminnat