Antti Pesonen Tasapainoa etsimässä

Hallitus jatkaa epäoikeudenmukaista veropolitiikkaa

Sekä valtiovarainministeri Katainen että kuntaministeri Kiviniemi patistavat  kuntia korottamaan kiinteistöveroa. Valmisteilla on kiinteistöveron vähimmäis- ja enimmäisprosenttien korottaminen. Tarkoitus on näin antaa kunnille mahdollisuus kerätä nykyistä enemmän verotuloja.

Ministerien linjaus on mielenkiintoinen, kun muistetaan, mitä muuta hallitus on tehnyt tai jättänyt tekemättä verotuksen suhteen. Nykyinen hallitus on aiemmin päättänyt jatkaa veroleikkauksia, joista hyötyvät eniten suurituloisimmat. Hallitus on myös torjunut pääomatulojen verotuksen muuttamisen progressiiviseksi, joka merkitsisi suurten pääomatulojen verottamista nykyistä 28 prosenttia enemmän ja pienimpien ehkä tätä vähemmän. Itsenäisyyspuolueen usein toistama esitys alle 1000 euron kuukausitulojen tekemisestä kokonaan verottomiksi ei ole myöskään etenemässä hallituksessa.

Hallituksen veropolitiikka on eriarvoisuutta lisäävää. Esitykset kiinteistöveron korotuksista merkitsevät saman linjan jatkamista. Kiinteistövero on tasavero, joka ei ota huomioon maksajan tuloja.

Oma lukunsa on se, että kiinteistöveron merkitys kuntien taloudessa on vähäinen. Erään keskikokoisen kunnan kuluvan vuoden talousarviossa kiinteistöveron osuudeksi kunnan tuloista arvioidaan 2,2 prosenttia.

Kiinteistöveron merkittäväkään korottaminen ei siis ratkaise kuntien talousongelmia.

Valtiovallan ja erityisesti maan hallituksen tulisi selkeästi ottaa suurempi vastuu kuntataloudesta, siis peruspalvelujen rahoituksesta. Yhteisestä kakusta olisi leikattava nykyistä suurempi osuus peruspalveluihin.

Se pitäisi tehdä nykyistä oikeudenmukaisemmalla verotuksella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Timo Elonen (nimimerkki)

Ajattelepa nyt, Antti. Eräs tuntemani eläkeläinen saa eläkettä noin 1000 euroa/kk. Jos se olisi verotonta tuloa, niin hänhän joutuisi maksamaan pationsa rakentamisen ihan itse, kun hän nyt saa siitä kotitalousvähennyksenä veronalennusta... niin kuinkahan paljon?

Vaikka enemmän kuin sitä patiota hän tarvitsisi sisävessaa. Siihen muutokseen ei silti taida nykyäänkään saada apua.

Fantastista???

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Kunnallisveropainotus alkoi Ahon aikana ja Lipposen hallitukset jatkoivat sitä. Tällä on tupoautonomien siunaus: muuttotappiokunnista otetaan ja kasvukuntiin annetaan rakentamiseksi.

Ensimmäinen peruutettava asia on Yleisradion osallistuminen Helsingin kaupungin musiikkitaloon.

Käyttäjän anttipesonen kuva
Antti Pesonen

Fantastistapa hyvinkin.

Muutoin olen sitä mieltä, että lämmitysjärjestelmien muuttamiseen uusiutuviin energialähteisiin perustuviksi pitäisi saada joko pitkäaikaista korotonta tai hyvin halpakorkoista lainaa tai merkittävä avustus. Tällä tavalla voitaisiin korjata energiapolitiikan epäonnistumista.
Samalla tavalla voitaisiin tukea jätevesijärjestelmien uusimista.
Koroton laina olisi helppoa antaa vaikka 15 vuodeksi, kun Suomella olisi oma keskuspankki ja muutenkin oma talouspolitiikka.

"Tällä on tupoautonomien siunaus: muuttotappiokunnista otetaan ja kasvukuntiin annetaan rakentamiseksi."
-Keskittämispolitiikka tulee kalliiksi, vaikka sitä perustellaan säästöjen saamisella. Suuressa osassa maata palvelut ovat vajaakäytössä ja kasvukeskuksiin pitää rakentaa uusia. Hölmöläisten hommaa.
Eriarvoisuus on kasvanut ja kasvaa edelleen sekä aluiden että ihmisten välillä.
On tärkeää huomata, että se, mitä nyt tapahtuu, on poliittisten päätösten seurausta. On mahdollista tehdä myös toisenlaisia päätöksiä.

Käyttäjän jakh kuva
Pirita Nenonen

verotamme siitä ja verotamme tästä, jotta voisimme ylläpitää sosiaalihuoltoa yllä, ihmiset maksavat veroja itsensä kipeiksi ja kun eivät pysty verojen takia ja päivittäiskulujensa vuoksi kattamaan elämäänsä, käyvät he hakemassa sitä soskusta,, Burokratia vähemmälle ja alle 1000e tienaavilta verot pois ja sosku jonot lyhenevät

Käyttäjän anttipesonen kuva
Antti Pesonen

Juuri noin.
Tapio jo mainitsi kunnallisveropainotuksen. Verotuksen painopistettä on siirretty hyvätuloisten ja rikkaiden verotuksesta pienituloisten ja köyhien verottamiseen.
Seuraukset näkyvät eriarvoisuuden kovana kasvuna.
On suunnan muuttamisen paikka.

Toimituksen poiminnat