Antti Pesonen Tasapainoa etsimässä

Kilpajuoksu kohti pohjaa – voitammeko?

Ihmisistä on tullut omien välineittensä välineitä, sanoi Henry Thoreau jo yli 150 vuotta sitten. Yhteiskunnallisten ja taloudellisten välineitten määrä on noista ajoista vain kasvanut.

Meille kerrotaan, että meidän pitää tehdä niin ja niin, jotta saavutetaan markkinoiden luottamus. Markkinoiden luottamus! Niin sanotut markkinat ovat yksi väline, ihmisen luomus. Meille kerrotaan, että markkinat olemme me kaikki. Jokaisella on markkinavoimaa. Teemme valintoja. Ostammeko tällaista vai tuollaista. Markkinoilla saa käyttää voimaa niin paljon kuin hihasta löytyy.

Sitä meille ei kerrota, vaikka se kertomattakin tiedetään, että markkinavoima on rahaa, pääomaa. Siis rahan valtaa. Euro tai dollari ja ääni on muotia. Mies ja ääni on jo niin vanhanaikaista, että sitä ei ole päivitetty nykyaikaan, muotoon ihminen tai henkilö ja ääni.    

Ihmisistä on tullut markkina-välineen välineitä. Vapaakauppa – joka on kuin ketun vapautta kanatarhassa ja pääomien siirtelyn vapaus ovat näillä markkinoilla pyhiä asioita. Niille saavat alistua ihmisen toimeentulo ja tulevaisuus. Miten muuten voisi olla niin, että muutama sata maailman rikkainta omistaa yhtä paljon kuin köyhempi puolikas maailman väestöstä eli 3500 miljoonaa ihmistä. Miten muuten voitaisiin Suomessa vaatia työurien pidentämistä ja palkkojen alentamista sen jälkeen kun tehtyjen työtuntien määrä on vähentynyt vv. 1990-2010 samalla kun kokonaistuotanto on kaksinkertaistunut ja vienti kolminkertaistunut?      

Meidän pitää olla kilpailukykyisiä markkinoilla. Miten se on mahdollista, kun samanlaisilla koneilla tehdään muualla töitä alle euron tuntipalkalla, ilman sosiaaliturvan yms.  kustannuksia, ilman ylityökorvauksia kuutena päivänä viikossa, kaksitoista tuntia päivässä? Jaa, että meidän pitää panostaa osaamiseen. Eivätkö sitten muut ymmärrä panostaa osaamiseen?

Olemme osa globalisoituvaa maailmaa. Niinpä. Mitä sillä tarkoitetaan, ei pidä selittää. Ei pidä sanoa, että olemme osa maailmaa, jossa on menossa kilpajuoksu kohti pohjaa. Jossa rikkaiden rikastumiselta ja köyhien köyhtymiseltä on poistettu melkein kaikki esteet. Ja jos on ongelmia, sen johtuu siitä, että ihan kaikkia markkinoiden vapauden esteitä ei ole poistettu.

Meidän pitää parantaa kilpailukykyämme. Voimme olla ensimmäisiä. Siksi on uhrauduttava. On leikattava terveydenhoidosta, koulutuksesta ja sosiaaliturvasta. Niin voimme pelastaa hyvinvoinnin. Näin meille annetaan ymmärtää.

Ilman kansan tukea ei mikään hallintovalta pysy pystyssä, sanoi ammoinen kiinalainen ajattelija. Leipä ja sirkushuvit riittävät aika pitkälle vallan turvaamiseen, mutta vain tiettyyn rajaan asti.  

Haluammeko voittaa kilpajuoksun kohti pohjaa? Vai huomaammeko, että olemme mukana väärässä lajissa ja hidastamme vauhtia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Hyvä kirjoitus. Nykyisen kurjistamisen kierteen soisi loppuvan. Vaan ei se lopu niin kauan, kun ihmiset luulevat että pääoman palveleminen palvelee kansaa.

Kansantalouden maksimoiminen ei maksimoi kansan hyötyä.

ulf fallenius

Yksi asia joka jo auttaisi julmettusti olisi tämän laman ruokkimisen lopettaminen joka on menossa ja onnistunut täysin , se vie pohjalle Suomen jos joku.Suomessa ei ole varsinaisesti hätätilanne jos ihmiset käyttäytyisi normaalisti hankkinoissa ja ostoksissa,työttömyys vielä pientä luokkaa mutta kohta sekin voi muuttua kun varsinkin ne jolla on varaa lykkää kaikken tarpelliset ostoksensa hamaan tulevaisuuteen.Jopa kotimaan markkinat on vaarassa luhistua aivan turhaan.Vienti korjantuu valitettavasti vaan maailmanmarkkinoiden kysynnän noustessa ja se aika ei ole vielä.

Käyttäjän marjukkakaakkola kuva
Marjukka Kaakkola

Asiaa. Meistä kiskotaan irti yhä enemmän, mutta saamme sillä yhä vähemmän.

Vai tuoko esimerkiksi juuri noussut ALV meille jotakin hyvää lisää, koska valtiomme saa näin lisää verovaroja?

Käykää antamassa kannatuksenne, nyt tarvitaan demokratiaa:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/11

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/6

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Aivan taatusti voitamme,jos Latviaa ylistetään puheissa....ainiin ja sitä ylistäänkin..

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=6360

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Kyllä me pärjäämme tuossa kilpailussa!. Ollos huoleton!, EU psykoosissa oleva hallituksemme hoitaa meidät kurjuuteen alta aikayksikön.

Toimituksen poiminnat