Antti Pesonen Tasapainoa etsimässä

Asiakysymykset vastaan Kataisen perintöprinsessat

 

Mediaa seuraamalla ei uskoisi, että kuun lopulla maassa käydään vaalit. Asiakysymykset loistavat poissaolollaan. Pyöröovesta palkintovirkaansa poistuvan kokoomuspuheenjohtajan, pääministeri Kataisen paikan täyttämisestä pyritään tekemään näytelmä, johon kansan huomio kohdistuu. Kokoomuksen perintöprinsessojen kisailun seuraaminen on vallanpitäjien kannalta harmittomampaa kuin tekemisten ja tekemättä jättämisten puiminen. Samalla pyritään varmistamaan äänestysprosentin pysyminen sopivan alhaalla.

Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat kaipaavat suurempia tuloeroja, terveyspalvelujen yksityistämistä ja ”positiivista asennetta” ”synkistelyn ja marisemisen” tilalle. Mitään uutta ei siis ole odotettavissa. Sanomatta jää – totta kai – se, että asenne on helpompi pitää positiivisena silloin, kun kuuluu itse siihen uuteen euroaatelistoon, joka palkitsee omansa aikanaan sopivalla palkintoviralla. Rehellisellä työllä itsensä ja perheensä elättämiseen pyrkivän duunarin, pienyrittäjän tai viljelijän Suomi näyttää kovin toisenlaiselta armon vuonna 2014.

Vaatimus ”synkistelyn ja marisemisen” lopettamisesta on sekin tuttua kokoomusliturgiaa. Menneisyyden virheitä ei saa arvostella, eikä niistä saa yrittää oppia, koska ne ovat hyvin pitkälle kokoomuslähtöisen politiikaan tuloksia. Puolue on johtanut maata käytännössä neljännesvuosisadan, ja jäljet näkyvät.

Suomen vienti on romahtanut. Yrityksiä ja työpaikkoja toki viedään edelleen. Todellinen työttömyys huitelee yli 400 000:ssa, eikä ulospääsyä ole näkyvissä – muille kuin pääministeri Kataiselle itselleen, joka on kuluttanut suussaan vastuu-sanaa kovin mielellään, ja näyttää nyt siis esimerkkiä nostamalla kytkintä ajattuaan maan nykyiseen jamaan ensin valtiovarainministerinä ja sitten pääministerinä.

Kataisen seuraajaehdokkaat vakuuttelevat kilvan, ettei muutoksia tähänastiseen linjaan ole tulossa. Tästä rehellisyydestä heitä täytyy kiittää. Muutosta tarvitaan kipeästi, ja on suoraselkäistä ilmoittaa, että kokoomus on siihen haluton ja kyvytön.

Paitsi työttömyyttä ja näköalattomuutta, tuloerojen kasvua ja sosiaalisia ongelmia, vanha linja tarkoittaa väistämättä myös EU:n liittovaltion syvenemistä ja vahvistumista, TTIP-sopimuksen myötä heikkenevää demokratiaa ja kuluttajansuojaa, sotkeutumista suurvaltojen ristiriitoihin ja kasvavien ympäristöongelmien sivuuttamista suuryritysten lyhyen tähtäimen etujen vuoksi.

Nämä ovat niitä asiakysymyksiä joista vaalien alla pitäisi keskustella, ja joiden esiin nostamiseeen medialla on paitsi mahdollisuus, myös moraalinen velvollisuus.

Itsenäisyyspuolue ei tyydy pelkästään epäkohtien osoittamiseen, vaan tarjoaa myös omia ratkaisuvaihtoehtojaan. Omaan kelluvaan rahaan siirtyminen mahdollistaa talouden uudelleenkäynnistämisen ja yhteiskunnallisesti kestävän talouspolitiikan harjoittamisen. Vastuullisesti käytetty suoran keskuspankkirahoituksen mahdollisuus avaa tien mm. uusiutuvan kotimaisen energian tuotantoon, joka työllistää ja vähentää riippuvuuttamme tuontienergiasta. TTIP-sopimus ei ensisijaisesti poista kaupan esteitä (jotka ovat jo tällä hetkellä olemattomia), vaan siirtää päätösvaltaa demokraattiselta järjestelmältä yhtiöille, minkä vuoksi se on yksiselitteisesti torjuttava.

Itsenäisyyspuolue tarjoaa selkeän vaihtoehdon niille äänestäjille, jotka haluavat pysyä kaikkien sotilasliittojen ulkopuolella. Äänestäjän kuluttajansuoja ei tässä suhteessa ole useimpien puolueiden suhteen kunnossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Näin on, nuot asiat pittää paikkansa ja siksi mie en ennää taijja viitti vaivautua äänestään kethän enkä mittään. Ei pienistä puolueista ole mihinkhän ja isoila on voima ja valta, jonka jälet johtaa Kattaisen perijöitten ja muitten sipilöitten kans suohraan sotateollisuutteen. Sotateollisuus on lääke- ja ruokateollisuuen takana.

On olemassa joku isosyämminen voima tai joku ihme, joka pyörittää tätä kaikkea ja kaikki mennee silti hyvin. Politiikka on vanhanaikasta ja mie tulin pahale päälle tästä plokista, niin totta se on.

Käyttäjän anttipesonen kuva
Antti Pesonen

Kiitos kommentista ja pahoittelut, että sain aikaan pahaa mieltä : )

Pakko kommentoida tätä: "Ei pienistä puolueista ole mihinkhän ja isoila on voima ja valta,.."
-Jokainen äänestäjä ratkaisee omalta kohdaltaan mitä äänellään tekee.
Nykymenon jatkumista voi tukea äänestämällä niitä, jotka jatkavat tätä samaa TAI jättämällä äänestämättä. Äänestämättä jättäminen tukee vallassa olevia.
Kun haluaa asioihin muutosta, sitä voi tukea äänestämällä niitä, jotka tuota muutosta oikeasti ajavat.

Puolueet ovat pieniä tai suuria sen mukaan kuin niitä äänestetään pieniksi tai suuriksi. Kilpailu on toki kovin epäreilua, kun verovaroista maksettava puoluetuki ja ilmainen julkisuus menee samoille tahoille.

Kuitenkin on niin, että pienistä voi tulla suuria ja suurista pieniä ajan kanssa. Joskus äkkiäkin.

Nykyinen meno tulee tiensä päähän tavalla tai toisella. Hyvä olisi, että muutos parempaan tehtäisiin äänestämällä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Joo käsitän tuonki, muttako meitä pelotellaan koko ajan. Kattainenhan on ollu hyvä siinä.

Kuuntelin just ratiosta siis meän Yleisradiota ja muistin tuon kommenttini ja aattelin, ettäkö met olema niin höntitettyjä, että en usko ennää kuule sinunkhan viissaan aattelun auttavan.

Olen järkyttyny sotahulluista uutisoinneista...
THL:n ihan vaikka tästä nuorten tyttöjen rokottamisesta Yle...
entä vaikka maidon pillaaminen a la Valio ja Yle...
jne ja meän kaikkien silmien eessä
meile puhuttaan ja vakkuutettaan mitä sattuu.

Aivopesu ja höntitys on sitä luokkaa, ettei kattaislaiset sipilät kovin äkkiä uskalla herätä.

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen

Juuripa näin. Itse olen yrittänyt tätä vaalimatematiikkaa tehdä ymmärrettäväksi:

Aina äänestät, vaikka jättäisitkin äänestämättä. Ilman SINUN ääntäsi, pahin inhokkisi saa suhteessa muihin ehdokkaisiin yhden äänen enemmän. Siksi äänestämättömyys ei käy protestista, vaan on alamaisten ja alistuneiden lampaiden politiikkaa. Kommunismin pelko sai kompromissina aikaan hyvinvointivaltion, jota nyt puretaan. Persujen pelko vaikuttaa muiden puolueiden politiikkaan ja vaikka ei pienpuolueet pärjäisikään, niin niiden saamat äänet huomioidaan.

Jos kriittiset kannat ei saa ääniä, niin vallassaolijat huokaisevat helpotuksesta ja jatkavat, kuten tähänkin asti...

Oletteko siis lampaita vai kansalaisia?

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #6

Ja ko vähän etheenpäin aatelhaan,
niin Kattaiset ja muut net vasta kilttejä lamphaita on,
net ei uskalla eikä älyä aatella asioita lophuun asti,
net on ison vallan ja ison rahan juoksupoikia.

Mie kannatan rauhaa ja tavalisten ja vähäväkisten elämän edistämistä.

Ja vaikken äänestäskäskään, en ois lammas, vaan Eurostoliiton kansalainen, vaikken haluaiskaan ollakko suomalainen.

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen Vastaus kommenttiin #10

Jos on tyytymätön nykyiseen menoon, eikä äänestä, niin turha on kitistä.
Saa tyytyä siihen, mihin Hyvät Paimenet meidät johdattaa ja nahkurin orsilla tavataan... ;)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #11

Hahhahhaaa mie ainaski kitisen ja on omasta mielestä sanomista. Sei ole mikhän peruste äänestää. Äänestämällä en ole yhtään parempi ihminen tai parempaa kastia.

Vaikutus minun tunnolisilla äänestämisillä on ollu kovin heikko ja nyt olen eniten kauhistunu ja avuttoman järkyttyny THL:n touhuista, kuntauudistuksella kuntapäättäjien kiusaamisesta ja niin pahinta tämä sotahullujen touhu Yle mukhaan lukien, tarkotan Ugrainan asiaa.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Ei anneta periksi ! Yritetään vielä tämän IPU:n avulla.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Median mielenkiinto tosiaan kohdistuu vain kokoomuksen ja sossujen puheenjohtajakisaan. Muutenkin annetaan kuvaa,että Suomella menee hyvin julkkisten ja paremmilla oksilla olevien avulla. Tavallisten kansalaisten mielipiteet ei kiinnosta ja oikeastaan ainoa mistä saa kuulla on firmojen jokapäiväiset irtisanomiset.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Suomalainen monesti äänestää sitä kuka menee todennäköisesti läpi. Tämä tehdään sen takia että ei haluta että oma ääni menee hukkaan???!!??

Tosiasia on kuitenkin se että silloin kun äänensä antaa edellä kuvatulla periaatteella niin silloinhan se ääni vasta meneekin hukkaan kun läpi menee kumamikälieurheilijamissitanssijajuontaja.

Tällainen ajattelu on paljon vahingollisempaa kuin mikään muu vaihtoehto. Suomalaisten olisi opittava äänestämään oikein. Sellaista puoluetta/ehdokasta joka todella peilaa parhaiten kansalaisen ajatusmaailmaa ja mielipidettä.

Vuoden sisään on kansalla nyt kaksi kertaa näytönpaikka tässä asiassa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Itsekin olen ihmetellyt tätä. Liekö kyse sitten jostain yhteenkuuluvaisuuden tunteesta ("muutkin ovat tätä äänestäneet, joten koen olevani heidän kanssaan samaa perhettä", vaikkei siis koskaan tapaisikaan näitä kaikkia samoin äänestäneitä)?

Onko kyseessä voittajafiiliksen haku?

Se on ainakin selvää, että useilla (puolueiden) listoilla on hyvin erilaisia ehdokkaita, mistä valita. Näin muodostuu puolueiden sisällekin aitoa kilpailua (tunnetuin lienee Rehn-Väyrynen), ja puolueet saavat itsekin palautetta siitä, millä linjalla kansalaiset ovat - ketkä ehdokkaista keräävät eniten ääniä.

Hyvää on myös se, että "julkkisehdokkaat" eivät ole nyt niinkään esillä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kokoomuslainen historiattomuus on tuttua liike-elämästä, siitä, jossa tarkoitus ei ole tuottaa hyödykkeitä tai palveluja, vaan rahaa.

Kokoomuspositiivinen ajattelu luo katseensa pelkästään tulevaisuuteen, menneisyyttä ei ole olemassa, eikä siitä ole mitään opittavaa. Ei ole myöskään ongelmia, vaan pelkkiä "haasteita" (sana on sietämättömällä tavalla vallannut koko Suomen, tuossa älyttömässä merkityksessään).

Kaikki on siis hyvin vaikka mikä olisi, ja siihen meidän on tyytyminen.

Näin sokean puolueenko haluamme ihan tosissaan luotsaavan suomalaisia?

http://www.shakespeares-sonnets.com/Archive/Blind0...

Käyttäjän AnneSoimajrvi kuva
Anne Soimajärvi

Hyvä kannaotto. Noihan se menee, koetetaan vaihvihkaa kääntää katse pois oikeista asioista ja tumpata alkuunsa asiapitoisempi keskustelu. Media on tässä hienosti mukana.
Valitettavasti kansassa on paljon lampaita, jotka haluavat olla vahvan puolella (sehän on varmasti fiksu, kun on vahva), äänestävät sitä joka näkyy eniten (rahan ja median valta myllää), eivät uskalla olla eri mieltä, pelkäävät jotenkin kummallisesti kaikkea joka on saattanut hipaista kommunismia (vaikka eivät edes tietäisi mitä se kommunismi on),
antavat mieluummin äänensä näteille, siisteille, komeille, korrekteille, kuin tavallisille tai rumille ja halvemmin pukeutuville, joskus jopa äänensä korottaville (jotain hämärää niissä varmaan on ja joku voisi luulla minussakin olevan). Listaa voisi jatkaa pitkään.

Heikki Tuhkasen vaalimatematiikasta olen tasan samaa mieltä!

Voitto Aaltonen

Antti Pesosen analyysi oli mielestäni hyvin asiantunteva ja oikaan osunut. Asiakysymykset ovat tosiaan jääneet taustalle poliittisessa keskustelussa ja mediassa, liekö siksi, että niihin on liian vaikeaa vastata. Ikävä kyllä tämä ei ole ainoastaan kokoomuksen ongelma, vaan myös kaikkien nykypuolueiden ongelmana. Poliitinen eliitti on vieraantunut todellisuudesta siinä määrin, ettei keskustella muusta kuin siitä mitä he itse "ymmärtävät" ja jokapäiväisessä elitismissään kokevat. Tähän heidän tavoitemaailmaansa on ikävä kyllä myös media mennyt mukaan ja näin omalta osaltaan heikentävät kansalaisten tietotasoa todellisista ratkaisuvaihtoehdoista yhteiskuntamme kehittämiseksi. Nykyaikaista "sirkushuvia kansalle".

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Istun tällä hetkellä Pariisissa ja pääkoppa on myrskyn jäljiltä eilisen jälkeen. Kävin puhumassa IPU:n ranskalaisen veljespuolueen UPR:n (Union Populaire Republicaine) kongressissa. Täällä näkemäni, kuulemani ja kokemani perusteella sanon että suomalaiset ovat paljon syvemmässä k-sessa kuin ikinä uskovatkaan - vastustajien taktiikkaan kuuluvat juuri nämä idealistien ja taistelevien ihmisten ajaminen toisiaan vastaan,epäolennaisuuksien viljeleminen mediakanavat täyteen ja juuri nyt europarlamenttivaalien merkityksen vähättely - katse irtoaa pallosta, syy-seuraussuhteet hämärtyvät ja voittajat pääsevät kirjoittamaan historiaa miten se voitto saavutettiin.

Kysyin tänä aamuna kreikkalaiselta ystävältä, mitä voimme tehdä kreikkalaisten avuksi. "Ette yhtään mitään" hän vastasi. "Käyttäkää voimanne omaan, edessä olevaan taisteluun" Kysyin miten hän voi olla niin hyväntuulisen oloinen kun kotimaa on romahtamassa ja hän vastasi "Ei minulla ole vaihtoehtoja. Raivolla, vihalla ja katkeruudella en pysty voimaannuttamaan läheisiäni. Olen ohittanut vihan pisteen, nyt valmistaudumme kamppailuun ja meillä ei ole kuin sukulais- ja ystäväverkostomme."

Kysyn: aiommeko tieten tahtoen rikkoa ne hauraat ja ohuet verkostomme, jotka muutenkin ovat heikkoja. Suomalaisten on äkkiä opittava ymmärtämään toisiaan ja asioita paljon laajemmassa mittakaavassa. Muuten ehkä emme edes ansaitse itsenäisyyttä, kansallisuutta ja kansanvaltaa?

Idealistien ja poliittisesti aktivoituvien ihmisten vastakkainasettelu on manifestaatio vastustajan taistelukyvystä. Minuakin puistattaa rasisim ja joukkojen kokoaminen rakentamalla viholliskuvia ihmisten keskuuteen, mutta juuri näitä keinoja on käytetty ympäri Eurooppaa EU-kriittisten voimien leimaamiseen. Eihän kukaan voi rakastaa ihmistä ja vastustaa liittovaltiota ja yhteisvaluuttaa, eihän?

Näissäkin vaaleissa saa mitä tilaa - ehkä jopa ainiaaksi. Kansanvallan ottaminen takaisin kun se lipsahtaa liian kauaksi, tulee olla työn ja etenkin tuskan takana. Olimmehan Suomen Tasavalta...

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Nämä ns. "vanhat puolueet" ovat mestareita kääntämään yleisen keskustelun oleellisesta epäoleelliseen, median suosiollisella tuella.

Hyvä esimerkki tästä on vaikkapa Kataisen lähtö/ Kokoomuksen puheenjohtajan valinta. Kuten myös SDP: n puheenjohtajakilpa sekä EU-vaalit.

Mutta kun me ihmiset olemme sellaisia (etenkin suomalaiset), että haluamme olla todennäköisen voittajan puolella vaaleissa.

Emmepähän joudu ainakaan "naurunalaisiksi".

Jonna Turunen

Olen 25-vuotias, en ole koskaan äänestännyt. Tapasin Antin helsingissä eduskuntatalolla 25.4 ja se ei enempää tarvinnut että päätin tällä kertaa äänestää. Ennen en uskonnut että saisin mitää muutosta äänestämällä mutta nyt voin olla varma että jos me mun kaltaiset ihmiset jätetää äänestämättä ni sitten sitä muutosta ei ainakaan tapahdu. Takaisin markka ja kansan oikeudet. Antilla erittäin hyvä sydän ja ihanan jämpti mies.

Toimituksen poiminnat