Antti Pesonen Tasapainoa etsimässä

Puoluetuen laajentamisesta irvokas esitys hallitukselta

 

Euroopan neuvoston (joka siis ei ole EU:n elin) korruption vastainen toimielin Greco on kehottanut Suomen valtiota kohtelemaan kaikkia puoluerekisteriin merkittyjä puolueita enemmän tasavertaisesti. Kehotukset koskevat puoluerahoitusta ja puolueiden saamaa julkisuutta Yleisradiossa.

Grecon kehotuksista ilmeisesti johtuu, että viime vaaleissa YLE on antanut kaikille ehdokkaille mahdollisuuden muutaman minuutin pituisiin nettivideohaastatteluihin. Kehitystä voi pitää jonkinmoisena edistyksenä, mutta nettivideot eivät korvaa sitä, että tv- ja radio-ohjelmissa YLE edelleen on syrjinyt eduskuntaan pyrkiviä puolueita. Samoihin pöytiin eduskuntapuolueiden edustajien kanssa ei ole ollut pääsyä.

Greco on kehottanut Suomen valtiota osoittamaan puoluerahoitusta myös haastajapuolueille. Nythän vuotuinen 40 miljoonan euron puoluetuki jaetaan kansanedustajien lukumäärän perusteella ja se menee siis kokonaan eduskuntapuolueille.

Grecon kehotus on kuultu maan hallituksessa. SSS-hallitus antoi äskettäin lakiesityksen, jonka mukaan puoluetukea maksetaan jatkossa myös eduskunnan ulkopuolella olevalle puolueelle, jos se saa vähintään kaksi prosenttia äänistä eduskuntavaaleissa.

Esitys on lievästi sanoen irvokas. Jos nimittäin puolue saa kaksi prosenttia eduskuntavaalien valtakunnallisista äänistä – siis yli 50 000 ääntä - vain erittäin huonolla onnella se jää ilman kansanedustajaa. Uudenmaan vaalipiirissä yhteen kansanedustajan paikkaan riittää alle kolmen prosentin ääniosuus.

Hallituksen esitystä on valmisteltu yhdessä kaikkien nykyisten eduskuntapuolueiden kesken. Tarkoituksena on ilmiselvästi pitää eduskunta puolueiden osalta suljettuna seurana ja samalla näennäisesti vastata Grecon esittämään kansainväliseen painostukseen demokratian lisäämisestä.

Jos eduskunta valittaisiin aidon suhteellisella vaalitavalla, yhteen kansanedustajan paikkaan riittäisi puoli prosenttia äänistä.

Demokratia syntyy keskustelusta. Näennäisdemokratia syntyy ja vahvistuu toisinajattelun ja vaihtoehtojen syrjinnästä. Tällaisen kehityksen hedelmää on maamme nykyinen alennustila.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän anttipesonen kuva
Antti Pesonen

Ei ole nyt, mutta varmaan lähikuukausina taas on.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kolme kertaa puoluerekisteristä poistettu eikä ainuttakaan kunnanvaltuutettua enää ole, mutta valtiolta pitäisi saada toimintaan rahaa jos kannatuskorttien saaminen onnistuu neljännen kerran?

Käyttäjän AkseliErkkil kuva
Akseli Erkkilä Vastaus kommenttiin #6

Taisi Seija avata sanaisen arkkunsa lukematta koko kirjoitusta. Puhehan on siitä, että jaetaan puoluetuki äänimäärien perusteella - eikö se nyt kuulosta aika kohtuulliselta?

Tuokin on aika typerää, että kannattajakortit pitää kerätä, vaikka vaaleissa saatu ääimäärä ylitti vaadittavan kannattajakorttimäärän (5000)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #16

"Puhehan on siitä, että jaetaan puoluetuki äänimäärien perusteella - eikö se nyt kuulosta aika kohtuulliselta?"

Pesosen bloggauksesta puuttuu linkki Grecon esitykseen, joten miten siihen voisi ottaa kantaa?

"Tuokin on aika typerää, että kannattajakortit pitää kerätä,.."

Perustuu puoluerekisteröinnin sääntöihin:

Jos puolue ei kaksissa perättäisissä eduskuntavaaleissa onnistu saamaan kansanedustajia, se poistetaan puoluerekisteristä.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #17

Seija, miten noin omasta mielestä näillä Suomen nykyisillä EU-vasallipuolueilla menee, kestääkö toiminta vieläkin päivänvalon ja päämäärätön sekä vallaton meno maistuu? IPU ei tule poistumaan näiltä arenoilta, vaan kyllä sen kannatus tulee olosuhteiden seurauksena kasvamaan vuosi vuodelta, se on aivan selvää. Ikävää jos et näe tosiasioita, mutta toki voit jatkaa kuplassasi.

Toimituksen poiminnat