Antti Pesonen Tasapainoa etsimässä

Murhaamisen taustalla on valtioiden harjoittama terrorismi


Pariisin joukkomurhat vetävät hiljaiseksi. Silmitön raakuus ja tavallisten ihmisten murhaaminen on syytä tuomita jyrkästi.                                                                                                                        

Järkytyksen ja hämmennyksen keskellä kysellään, miten tuollainen on mahdollista ja mitä on nyt tehtävä. Kuinka vastaavat iskut voitaisiin tehokkaimmin ehkäistä tulevaisuudessa? Siihen pyrittäessä on yritettävä hahmottaa laajempi kokonaiskuva, olkoon se kuinka vaikeaa tahansa. 

New Yorkin v. 2001 kaksoistorni-iskujen jälkeen USA:n presidentti G.W.Bush totesi terroristeista ja heidän tukijoistaan, että "He vihaavat vapauttamme". Lähes samoin sanoin kuvasi tilannetta nyt Pariisin joukkomurhien jälkeen ulkoministeri Soini. Soinin mukaan Euroopassa ja maailmalla on tahoja, jotka vihaavat länsimaista järjestelmää ja länsimaista ajatusmaailmaa.

Soinin ja Bushin selitykset terrorismin syiksi ovat kovin keveitä. Jos tyydytään pelkästään niihin, ollaan heikoilla kestävien vastausten löytämisessä.

Ääri-islamilainen ISIS on ottanut vastuun Pariisin joukkomurhista. ISIS on jo aiemmin osoittanut häikäilemättömyytensä ja piittaamattomuutensa siviiliuhreista. Se mitä ilmeisimmin ansaitsee kaiken mahdollisen vastarinnan.

Jos todella halutaan vähentää terrorismin kasvua, on kuitenkin kaivettava syvemmältä. USA:n demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Bernie Sanders sanoi Pariisin joukkomurhien jälkeen, että Yhdysvaltain hyökkäys Irakiin vuonna 2003 pisti liikkeelle Lähi-idän nykyisen myllerryksen. Tämä on epämiellyttävä totuus.

USA ja sen liittolaiset ovat vastuussa miljoonaluokkaan nousevasta määrästä siviilien kuolemia Lähi-idässä. Siinä on vertaansa vailla oleva kasvualusta terrorismille. Todisteita kaipaaville voi muistuttaa USA:n aiemman ulkoministerin Madeleine Albrightin tv-lausunnosta, kun häneltä kysyttiin puolen miljoonan irakilaislapsen kuolemasta USA:n pakotteiden tuloksena. Albright myönsi, että tämä oli ”vaikea valinta” hänen ministeriölleen, mutta ”Nähdäksemme tämä oli sen arvoista”.

Syyrian sisällissota on klassinen esimerkki suurvaltapolitiikan kyynisestä piittaamattomuudesta, jonka laskut päätyvät viattomien siviilien maksettavaksi. Länsi mahdollisti aiemmin ISISin nousun ja nyt suurvallat tukevat sisällissodan eri osapuolia. Jos ISIS aiotaan todella murskata, muun muassa (lännen läheiseksi liittolaiseksi kutsutun) Saudi-Arabian pitäisi lopettaa tukensa kyseiselle terroristijärjestölle.

Valtioiden valtarakenteille terrorismi on järkytys siksi, että valtioilta on viety väkivallan monopoli.

Yksi sodan ongelmista on, että yksikin voi sen aloittaa, mutta yksi ei voi sitä lopettaa. Vakauden rakentaminen vaatii vähintään vuosikymmenien mittaista pitkäjänteistä työtä, mutta aseellisten konfliktien lietsominen onnistuu nopeammin. 

Kaiken tämän vuoksi myös Suomessa on syytä kiinnittää huomiota siihen, millaisessa toiminnassa olemme kansainvälisesti mukana. Kriisinhallinta-termin väärinkäytöllä Suomelle aiemmin tärkeää rauhanturvaamista venytettiin sodankäynnin suuntaan Afganistanissa. 

Nato-vetoisiin operaatioihin osallistuminen kasvattaa tulevaisuudessa vaaraa siihen, että olemme enemmänkin osa suurvaltapolitiikan tuottamia ongelmia kuin niiden ratkaisuja. Nato-jäsenyys sinetöisi tuon yhtälön: on selvää, että Suomi ei voisi toimia sotilasliiton "vapaamatkustajana", vaan tarjoaisi joukkojaan apuvoimiksi lännen suurvaltapolitiikan kulloinkin hyväksi katsomiin operaatioihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän nikokauko kuva
Niko Kauko

Aivan erinomainen teksti, joka pureutuu terrorismin syihin eikä seurauksiin.

Hienoa, että Antti kaikkien vaikeuksiensa keskelläkin pystyy tällaisia kirjoittelemaan.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Usa;n ja lännen syyttäminen terrorismista on vasemmiston lempiaiheita,ollut jo vuosia,,,Usa on ollut olemassa vähän yli kaksisataa vuotta,lähi-idässä on sodittu viimeiset n.1400 v. noin niinkuin tosissaan,ihan ilman länttä tai usaa !

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Juu, onhan sitä Venäjälläkin omat "muslimiongelmansa". Tshetsenia.

Jostain kuulin, että muslimien uusi valuuttaidea olisi ollut Usan vihan syynä. Niin paljon meitä ohjaa valuuttakurssit ja pankit.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ranska lähti sitten koston tielle. Näissä lentoneista tapahtuvissa pommituksissa siviiliuhrien määrä voi olla yli 90% joten uusia kostoja on odotettavissa kuten myös terroristien lisäys. Ketkä tässä ovat terroristeja?

Jouni Kuokkanen

Eipähän Lähi-idässä ole sodittu aiemminkaan ihan ilman länttä.
Tulee mieleen ristiretket, joihin esim. paavi Urbanus II usutti ritareita lupaamalla näille synninpäästön ja kuolemantapauksessa autuuden.
Hommaa nimitettiin "pyhäksi sodaksi pakanakansoja vastaan", mikä kuulostaa tänäkin päivänä melkoisen tutulta.
Meni muuten juutalaisiakin manan maille pakanallisuutensa tähden aika liuta siinä sivussa.
Minusta USAn vetäminen vastuuseen on todellakin relevanttia aivan kuten Pesonen erinomaisesti perustellen kirjoittaa.
Pirpun vastineesta puuttuu vain hänen hengenheimolaistensa suosimat "vihervasemmisto"- ja "putlerin trolli"- ilmaukset.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Pirpun vastineesta puuttuu vain hänen hengenheimolaistensa suosimat "vihervasemmisto"- ja "putlerin trolli"- ilmaukset.

Tämä oli uutta,että meikäläisellä hengenheimolaisia !

Sitten kun Usa lopettaisi puuttumisen kansainvälisiin kriiseihin,nähtäisiin kenellä on kivaa,-aika harvalla !

Käyttäjän VirpiMarjattaHerrala kuva
Virpi Marjatta Herrala

Lue Antti Pesosen kirjoitus tarkasti.

Käyttäjän TainaSavolainen kuva
Taina Savolainen

No löysit syyllisen Se on yksinkertaisin tapa, arvelen . Noin yksinkertaisena en sitä näe. Tuo on pahuutta pahimmillaan. Ja ihmisen valinta. Kukaan ei pakota ketään rakentelemaan pommeja ja tappamaan viattomia. Jos tätä puolta ei voi ottaa todesta ja huomioon niin vähiin käyvät syylliset!

Toimituksen poiminnat