Antti Pesonen Tasapainoa etsimässä

S.exit – Suomi ulos EU:sta

Helsingin sanomien teettämän tuoreen kyselyn mukaan 30 prosenttia suomalaisista haluaa Suomen eroavan Euroopan unionista. EU-jäsenyyden kannattajia kyselyssä on 56 prosenttia. Kansanäänestyksen järjestämistä EU-jäsenyydestä kannatti 43 ja vastusti 50 prosenttia vastaajista.

EU-eron kannatus on olosuhteet huomioiden korkealla. On huomattava, että asiasta ei ole käyty Suomessa käytännössä ollenkaan julkista keskustelua. Monet merkittävät vaikuttajat levittävät jatkuvasti puolitotuuksia ja suoranaisia valheita. Puolitotuus on mm. se, että EU-jäsenyys  mahdollistaa vapaan liikkumisen ja kaupankäynnin EU-alueella. Nämä vapaudet toteutuvat kuitenkin myös ilman EU-jäsenyyttä mm. Norjan, Islannin ja Sveitsin tapaan. Edelleen levitetään myös valhetta, että EU:sta ei voi erota.

V. 2015 eduskuntavaaleissa suurin Suomen EU-eroa vaatinut puolue oli Itsenäisyyspuolue (IPU). Se sai puoli prosenttia äänistä ja jäi vielä eduskunnan ulkopuolelle.

Vastaus riippuu kysymyksestä. Jos kysymys asetetaan siten, että ”Kannatatko Suomen valtiollisen itsenäisyyden palauttamista EU:sta eroamalle?", kyllä-äänten osuus on varmasti yli 30 prosenttia. Jos ja kun voidaan tuoda EU-jäsenyyden vaihtoehdot kansalaisten tietoon, enemmistö suomalaisista tulee kannattamaan EU-eroa. Tämän nykyinen valtarakenne hyvin tiedostaa. Siksi se nostaa ”vaihtoehdoksi” itselleen mieluisia vastustajia – kuten suomalaisia jymäyttäneet perussuomalaiset.   

Suomalaisia peloteltiin ennen EU-jäsenyyttä yksin jäämisellä ja maan muuttumisella Albanian kaltaiseksi. EU-jäsenyys ei kuitenkaan ole tuonut mitään sellaista hyvää, mitä emme olisi saaneet unionin ulkopuolella. Maksamme yhä enemmän – EU:lle menevät tullitulot huomioiden yli tuhat miljoonaa euroa tänäkin vuonna - siitä, että EU tuhoaa yhteiskuntaamme.

EU:n ensimmäisessä perustuslakiluonnoksessa v. 1994 EU:sta eroava jäsenmaa otettiin suosituimmuusasemaan suhteessa unioniin. Hyväksytyissä EU-sopimuksissa tällaista lausumaa ei ole. Se olisi ilmeisesti ollut liian suuri houkutin. Pelotteluun EU-eron seurauksilla kannattaa kuitenkin suhtautua kuten muuhunkin EU-propagandaan eli suurella varauksella.

Sitovat kansanäänestykset ovat oikeaa demokratiaa. Jotta kansalaisten tahto muovautuisi poliittisiksi päätöksiksi, täytyy kansanäänestystä edeltää mahdollisimman reilu kampanja ja avoin julkinen keskustelu.

Suomessa on vielä matkaa oikeaan demokratiaan. Nykyinen lainsäädäntö ei edes mahdollista sitovia kunnallisia tai valtakunnallisia kansanäänestyksiä. Kaiken huipuksi maasta puuttuu perustuslakituomioistuin ja eduskunta itse päättää ovatko sen toimet perustuslain mukaisia.

Lainmuutokset on tehtävä eduskunnassa, mutta eduskunnan muuttaminen on kansalaisten käsissä. Kansalaisten hyvin ymmärrettävä passivoituminen tukee entisen menon jatkumista. Muutokset tulevat vain tekemällä. Lähin mahdollinen muutoksen tekijä löytyy peiliin katsomalla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Suxitaan fittuun. Fixitaan suttuun.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Veikkaan, että EU hajoaa ihan ilman Brexittiä ja Fixittiäkin.
Hajoamisen perusteena on liian suuri eripuraisuus asioiden hoidossa ja itse itseään elättävä maailmasta erkaantunut möhömaha armeija, joka muuttaa määrävälein ja kerran kuussa Brysselistä Strasboriin.

http://www.europarl.europa.eu/news/fi/news-room/20...

Tuo vaan esimerkkinä.

Käyttäjän PetriLariSalo kuva
Petri Salo

Kannatettava ajatus. Politiikasta en edelleenkään paljoa ymmärrä. Vaan olisiko seuraavassa ideaa?

"Suomen 100-vuotisen taipaleen juhlavuoden 2017 asiat olisivat mielestäni ansainneet maininnan hallitusohjelmaan. Onhan valtioneuvoston julistaman juhlavuoden teema – Yhdessä. Together. Tillsammans.

Mikä sen parempi ja kaikkia äänioikeuden jo omaavia yhdistävä tekijä juhlavuoden numeroksi kuin kansanäänestys? Kustannustehokkaasti. Useammasta aiheesta kerralla.

Miksei siis Suomessa voitaisi järjestää sitova kansanäänestys Euroopan unioniin, Natoon ja euroon kuulumisesta? Yhdellä kertaa. Iso-Britannian pääministeri David Cameronin ajatuksia sikäläisestä kansanäänestyksestä Suomeen soveltaen. Vuonna 2017. Ja jos Iso-Britannia äänestää jo vuonna 2016 omista asioistaan, niin valmistellaan kuitenkin omamme mahdollisimman avoimen ja laajan julkisen keskustelun kautta. Oman rahan omaavilta pohjoismailta neuvoa ja kokemuksia kysellen, sillä vain yhdessä toimien voimme olla enemmän.

Perusteeksi Suomessa kansanäänestykselle nämä kolme pääpointtia:
1. alle 40 – vuotiaat eivät ole saaneet koskaan äänestää EU:iin kuulumisesta.
2. yli 40 – vuotiaat eivät ole saaneet koskaan äänestää euroon liittymisestä.
3. Kummatkaan äänioikeutetut ikäryhmät eivät ole saaneet äänestää Natosta.

Kaikkiin kolmeen aiheeseen on hyvä saada mahdollisimman paikkansa pitävät tilannekuvat ja vaihtoehdot, jos mihinkään noista ei haluta kuulua. Muilta Pohjoismailta näkemyksiä auliisti kysellen."

Lähde: Suomi 2017 blogi - Kansanäänestys 2017

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Olen Eu-kannattaja. Nyt kuitenkin alkaa epäilyttää EU:n toimivuus. Tuutin täydeltä tulee mediassa huonoja uutisia. Huonoja paljon enemmän kuin hyviä.
Ainakin Suomen ja tavissuomalaisten näkövinkkelistä katsoen. Tuntuu siltä, että tavisveronmaksaja maksaa liian korkean maksun brysselmentaarikkojen tyhjänpäiväisestä ja kalliiksi tulevasta pelkäksi keskusteludemokratiaksi osoittautuneeksi lillukanvarsipäätöksenteko "hulabalooksi".

Ilkka Luoma

02032015

[ … kansalainen ihmetteli miten siinä niin kävi, kun EY-äänestys 1994 vei meiltä ’samalla kansalaisluvan kysynnällä’ oman rahankin – markan. Äänestäjä pohtii tätä jälleen vaaliuurnilla 2015, kun euroa on takana yli 10 vuotta, ollen hyötynä tai haittana … ]1]

[ … kansalainen miettii poteroissaan, kuinka tässä näin kävi, kun maamme kirjohallitus vei meidät Nato – Isäntämaa sopimukseen – olimmehan sanoneet, että Natoon ei mennä, jo noin 30 gallupissa ja aina enemmistönä … ]2]

1] Tapahtuiko valtiopetos, kun markka vaihdettiin euroon? ~ http://jontikka.blogspot.fi/2014/12/markasta-euroo... -
2] Nato Isäntämaa (MoU - Memorandum of Understanding) pöytäkirja – suomennos ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/02/nato-isantam... -

Kerran neljässä vuodessa eduskuntapaikoituksen osalta kansalainen tuntee olonsa kansakunnan kaapin päältä 3] – demokratia toimii ja media jakaa näkyvyyttä suuntaavasti – painottuen jo eduskunnassa oleviin puolueisiin – tämän vuoksi todellista uutta ja itsenäistä henkeä vaihtuu Arkadianmäelle harvakseltaan.

Itsenäinen Suomi ---

...jatkuu... lin kistä:
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/03/itsenaisyyde... -

.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

EU voisi teoriassa olla ihan hyvä ratkaisu mutta unioni ei kykene korjaamaan itseään toimivaksi, siksi mukana pysyttely ei ole Suomen edun mukaista. Nythän on tätä kompurointia katsottu jo turhan pitkään.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Alun alkujaan kauppaliitto t. Kartelli EHTY, Euroopan hiili ja teräsyhteisö.
Sillä tiellä pysyminen olisi ollut kaikkien edun mukaista. Nyt leikitään mahtipontista liittovaltoita ja sumutetaan tyhmiltä rahat vex. Näin se menee.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Jouko Repo kirjoittaa sattuvasti:
"Hajoamisen perusteena on liian suuri eripuraisuus asioiden hoidossa"

Euroopalla on kaksi mahdollisuutta hoitaa asioita:
A) Neuvotella ja riidellä ja yrittää jotenkin jatkaa elämää EU:n puitteissa.

B) Jos lopetamme EU:n olemme lauma jäniksiä susien syötäväksi. Jo nyt Venäjä sotii naapurien puolella vaikka EU:ta ei ole vielä haudattu.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Suomen valinta on Euroopan unionin ja Euraasian unionin välillä.
Askel pois lännestä on askel kohti itää.

Valinta on mulle helppo. Saamalla asiat siihen malliin että jäsenyys siinä euraasialaisessa helpottuisi ei muuttaisi maatamme parempaan suuntaan. Eikä Ipullakaan niin leveitä hartioita että kykenisivät ottamaan vastuuta siinä vaiheessa kun vaihtoehtonsa hinta alkaa kansalaisille selvitä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ottiko Islanti askeleen kohti Itää?

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Miten perustellaan tuo että Suomen pitäisi olla mukana jommassa kummassa Unionissa?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei millään mutta kun ei EU:sta voi mitään järkevää sanoa niin pelotellaan Venäjällä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Euroopandemokratiat ovat Sveitsi ja Englannin kuningaskunta.

Toimituksen poiminnat