Antti Pesonen Tasapainoa etsimässä

Valtiot rosvopankkien käsissä

Yhdysvaltalainen liikepankki Goldman Sachs (GS) auttoi Kreikan valtiota salaamaan suuren budjettialijäämänsä EU:lta. Tästä kirjanpidon väärentämisestä pankki laskutti Kreikalta 300 miljoonaa dollaria. Myöhemmin Goldman Sachs osti johdannaisia, jotka tuovat voittoa, jos Kreikka jättää velkansa maksamatta. Näin pankki hyötyy ongelmasta, jota se itse oli luomassa.

Kreikkaa väärensi eurokuntoon myös Kreikan oma mies, keskuspankkiiri Lucas Papademos, joka sittemmin 2002-2010 toimi EU:n keskuspankin varajohtajana.

USA:n presidentti Bill Clinton nimitti valtionvarainministeriksi GS:n entisen johtajan Robert Rubinin. Rubinin johdolla lopetettiin USA:ssa laki, jolla erotettiin talletus- ja investointipankit toisistaan. Tätä muutosta on kopioitu muuallekin. Seurauksena on ollut maailmanlaajuinen ennennäkemätön velkakupla ja myös puhkeamistaan odottava johdannaiskupla, jonka arvoksi on esitetty miljoona miljardia Us-dollaria.           

Presidentti George W. Bush nimitti valtionvarainministeriksi Henry Paulsonin ja kansliapäälliköksi Joshua Boltenin – molemmat Goldman Sachsilta. Finanssikriisin puhjettua Paulson ei estänyt GS:n suurimman kilpailijan, Lehman Brothersin romahdusta. Sen sijaan Paulson nimitti GS:sta Neel Lashkarin johtamaan ohjelmaa, jolla valtio osti 700 miljardilla dollarilla pankkien ongelmallisia arvopapereita. Goldman Sachs sai näistä varoista 10 miljardia.

   Goldman Sachs oli presidentti Barack Obaman toiseksi suurin vaalirahoittaja. Obama nimitti  valtionvarainministeriksi Timothy Geithnerin. Ei liene yllätys, että Geithner, samoin kuin  valtionvarainministeriön kansliapäällikkö Mark Petterson ja finanssivalvonnasta vastaavan viraston johtaja Gary Gensler olivat aiemmin Goldman Sachsilla.

EU:n keskuspankin nykyinen pääjohtaja Mario Draghi toimi vuosina 2002–2005 Goldman Sachsin johtokunnan varapuheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä.

Tuoreiden uutisten mukaan EU:n komission puheenjohtajana vuoteen 2014 toiminut Jose Manuel Barroso on palkattu Goldman Sachsin neuvonantajaksi.

EU-komissaarina 1999-2004 ja Italian pääministerinä 2011-2013 toiminut Mario Monti on entinen Goldman Sachsin johtaja.

Nämä esimerkit kertovat millaiset voimat ohjaavat aikamme mahtivaltioita. Valtiona jo käytännössä toimivan EU:n tärkeimpiä taustavoimia ovat sen suurten jäsenmaiden lisäksi suurpankit, suuryritykset ja suursijoittajat.

On turha odottaa sosiaalisempaa EU:ta, joka asettaisi etusijalle oikeudenmukaisuuden, ihmisten pärjäämisen sekä tasapainon ihmisen tarpeiden ja luonnon kestokyvyn välille. EU:n demokratisointi on myös yhtä turha toive kuin oli aikanaan Neuvostoliiton muuttaminen demokraattiseksi.

Tarvitaan rahan hallinnan palauttaminen suurpankeilta valtioille. Tarvitaan aitoa demokratiaa – mm. sitovia kansanäänestyksiä - nykyisen korruptoituneen ns. edustuksellisen demokratian korjaamiseen. Hyvinvoinnin ja demokratian perustaksi tarvitaan valtiollista itsenäisyyttä. Suomen osalta tämä tarkoittaa eroa eurosta ja EU:sta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

GS:lle kelpaa vain "kuuliaisimmat" ja vaikutusvaltaisimmat...ei mutta toihan kuulostaa ihan salaliittoteorialta, hitto unohdin että eihän semmosia ole!

Käyttäjän JaakkoImpola kuva
Jaakko Impola

Ei edes tarvita "salaliittoteorioita" selittämään miten asiat ovat, kun kaikki on kaikkien nähtävillä. Siis jos vain halutaan nähdä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kysymys: Miten saisimme tämän suuren yleisön tietoon?
Viitaten Jaakko Impolan kommenttiin: Ihmiset eivät halua nähdä:

Tulee mieleen elokuva "Network" (1967), kuuluisa "I'm mad as Hell and I'm not going to take this anymore"-kohtaus jossa näyttelijä Peter Finch sanoo;

"I don't have to tell you things are bad. Everybody knows things are bad. It's a depression. Everybody's out of work or scared of losing their job.
The dollar buys a nickel's worth, banks are going bust, shopkeepers keep a gun under the counter. Punks are running wild in the street and there's nobody anywhere who seems to know what to do, and there's no end to it.
We know the air is unfit to breathe and our food is unfit to eat, and we sit watching our TV's while some local newscaster tells us that today we had fifteen homicides and sixty-three violent crimes, as if that's the way it's supposed to be.
We know things are bad - worse than bad. They're crazy.
It's like everything everywhere is going crazy, so we don't go out anymore.

We sit in the house, and slowly the world we are living in is getting smaller, and all we say is,
'Please, at least leave us alone in our living rooms. Let me have my toaster and my TV and my steel-belted radials and I won't say anything. Just leave us alone.'

Well, I'm not gonna leave you alone. I want you to get mad! I don't want you to protest. I don't want you to riot - I don't want you to write to your congressman because I wouldn't know what to tell you to write. I don't know what to do about the depression and the inflation and the Russians and the crime in the street.
All I know is that first you've got to get mad. You've got to say, 'I'm a HUMAN BEING, God damn it! My life has VALUE!' So I want you to get up now. I want all of you to get up out of your chairs. I want you to get up right now and go to the window.
Open it, and stick your head out, and yell, 'I'M AS MAD AS HELL, AND I'M NOT GOING TO TAKE THIS ANYMORE!' I want you to get up right now, sit up, go to your windows, open them and stick your head out and yell - 'I'm as mad as hell and I'm not going to take this anymore!'
Things have got to change. But first, you've gotta get mad!... You've got to say, 'I'm as mad as hell, and I'm not going to take this anymore!' Then we'll figure out what to do about the depression and the inflation and the oil crisis. But first get up out of your chairs, open the window, stick your head out, and yell, and say it: "I'M AS MAD AS HELL, AND I'M NOT GOING TO TAKE THIS ANYMORE!""

_____________________________________

Vakuuttavin näyttelijäsuoritus, jonka olen ikinä nähnyt:

https://www.youtube.com/watch?v=ZwMVMbmQBug

Lukekaa myös kommentit. Joku sanoo siellä:
"40 years later and things are still the same. People have not gotten mad enough."

Henry

Käyttäjän JaakkoImpola kuva
Jaakko Impola

Minulla tulee mieleen Yrjö Kallisen puhe vuodelta 1971:
https://www.youtube.com/watch?v=Od75sn-gb_k

Hän sanoo, että onneksi heräämistä maailman asioita kohtaan on tapahtumassa. Jokainen voi nähdä kuinka paljon heräämistä on tapahtunut.

Käyttäjän JukkaHuikari kuva
Jukka Huikari

Kun Antti noin kovasti haluat tuoda artikkeleissasi julki erilaisia salaisuuksia niin Voisitko vastata salaisuuteen, joka liittyy johtamaasi puolueeseen? Puolueesi edustajat eivät jostain syystä suostu ottamaan kantaa Krimin miehitykseen. Onko Antissa miestä vastata kysymykseen mikä on puolueenne kanta, oliko miehitys pienten Vihreiden miesten toimesta laiton ja hyväksyttekö Krimin äänestyksen liittyä Venäjään? Tarjoan pitkän lounaan Antille, jos tähän suostuu vastaamaan.

Käyttäjän anttipesonen kuva
Antti Pesonen

IPU ei ole ottanut kantaa Krimin tilanteeseen. On paljon muitakin asioita, joihin IPU ei ole ottanut kantaa.
IPU on keskittynyt Suomen asioihin, mm. Suomen valtiollisen aseman korjaamiseen siten että menetetty valtiollinen itsenäisyys palautetaan EU:sta eroamalla.
IPU haluaa Suomelle myös itsenäistä ulkopolitiikkaa ja sen perustaksi
itsenäisyyden lisäksi Sveitsin mallisen puolueettomuuden.
Puolueettomuuspolitiikkaan kuuluu olennaisena osana ajatus, että Suomen on sekä oman että laajemman edun vuoksi syytä toimia kansainvälisessä politiikassa enemmän lääkärinä kuin tuomarina.

Maantieteelliset ja historialliset olosuhteet ovat kullakin alueella omanlaisensa. Näin on Kriminkin tapauksessa.
Krimin nykytilanteen ymmärtäminen ja arviointi vaatii sen historian tuntemista.

Valtioita hajoaa ja hajotetaan. Viittaan tässä lyhyeen juttuuni parin vuoden takaa http://www.anttipesonen.fi/2014/09/400-valtiota.html
"Valtioiden hajoamiseen on kansainvälisissä sopimuksissa varauduttu puutteellisesti. Kyse on kansainvälisen politiikan herkimmistä alueista. Toisten valtioiden asioihin puuttuminen ei lähtökohtaisesti ole hyväksyttävää.

Jos kansalaiset saavat päättää omasta poliittisesta ja valtiollisesta asemastaan, monet nykyiset valtiot tulevat hajoamaan. Tällaiseen tulisi varautua aktiivisesti mm. YK:n puitteissa, jotta väkivaltaa ja hajoamissotia voidaan välttää."

Käyttäjän JukkaHuikari kuva
Jukka Huikari

Niin, monet puolueet yrittävät kalastella ääniä kaikkialta, kumartamalla joka suuntaan ja yrittämällä samaan aikaan olla pyllistämättä toisille.

Olipas sitten niin poliitikon vastaus kuin ikinä voi olla, onko puolueenne kanta kaikkeen samanlainen, kun ei ota kantaa niin voi leikkiä kaikkien kanssa? Mihin muihin asioihin puolueellanne ei ole kantaa?

Toki kaikki politiikkaa seuraavat tietävät kantanne, mutta te ette sitä halua sanoa. Eli puolueenne hyväksyy Krimin miehityksen ja ei näe mitään väärää venäjän toimissa Ukrainassa. Kun kannatus ei ole muuten lähtenyt lentoon, olette löytäneet ryhmän, jolla ei ole Suomessa "kotia" eli nämä venäjän trollit.

Kuinka kunniallista sitten on puhua itsenäisyyspuolueesta ja samaan aikaan hännystellä näiden kanssa, jotka kaikin mahdollisin keinoin ajavat venäjän etua ja puolustavat joka ikistä venäjän tekosta alas ammutusta siviilikoneesta järkyttävään kusetukseen valtiojohtoisessa dopingissa. Ehkä ehdokaslistallanne olleet nimet putkonen ja hellevig yms jo kertovat kaikille puolueestanne ihan tarpeeksi.

Jokainen voi olla minkä puolueen kannattaja tahansa, jokaisella on siihen oikeus, mutta rehellisyys ja avoimuus ovat arvoja, jotka erottavat oikeat puolueet ja poliitikot marjanpoimijoista.

Menestystä valitsemallanne tiellä! ja suuri kiitos vastauksesta, sen saaminen oli yllätys kymmenien turhien yritysten jälkeen.

Käyttäjän hesejp kuva
Heikki Pulkkinen

Venäjän-vihaa ja pelkoa tulee jo joka tuutista. Eivät kaikki voi menestyä ulvomalla susien mukana. (Jotkut kyllä itkevät paljon, paljon kauempana olevista ja Krimiä hyvin, hyvin paljon pienemmistä muka miehitetyistä alueista, niin turhaa kuin se on.) Antti -ym. tuntevat historiaa ja suurvaltapolitiikkaa kyllin hyvin, jotta tietävät, ettei Ukrainan tilanne ole historian valossa outo eikä se parkuen parane.

Toimituksen poiminnat