Antti Pesonen Tasapainoa etsimässä

Uskoisiko nobelistia?

”Euro tukee Suomen taloutta samalla tavalla kuin köysi hirtettyä”. Näin totesi 1990-luvun lopulla Suomen europäätöksen aikoihin taloustieteen professori Bengt Holmström. Lähes 20 vuoden jälkeen arvio näyttää oikealta, kun Suomea vertaa muihin Pohjoismaihin, joilla kaikilla on oma raha.

Professori Holmström sai juuri ansioistaan taloustieteen Nobel-palkinnon. Hänen puheitaan siteerataan ja kuunnellaan nyt eri tavalla kuin aiemmin. Edellä mainittua arviota euron vaikutuksista tuskin kuitenkaan EU-Suomessa juuri muistellaan.

Taloustieteen Nobel-palkinto ei ole dynamiitin keksineen Alfred Nobelin perustama, vaan sen jakaa Ruotsin pankkiyhdistys.

John K. Galbraith, yksi tunnetuimmista taloustieteilijöistä, kutsui taloustiedettä uskomusjärjestelmäksi. Hänen arvionsa saa katetta mm. siitä, että talouden Nobeleita on annettu taloustieteilijöille, jotka ovat päätyneet keskenään päinvastaisiin tuloksiin. John. M. Keynes painotti, että valtion tulee puuttua talouteen laskusuhdanteissa, investoida ja työllistää. V. 2004 talouden Nobel annettiin Edward Prescottille ja F. Kydlandille matemaattisesta mallista, jonka mukaan valtiovallan ei pidä puuttua missään oloissa rahapolitiikkaan.

Professori Prescott vieraili Suomessa kesäkuussa 2008. Keskisuomalainen-lehden mukaan (12.6.2008) Prescott ”analysoi ja purki valtameren takaa viime aikoina kantautuneita huonoja uutisia, joiden hän vakuutti olevan paikkansapitämättömiä myyttejä. Onko USA:n talous kriisissä? Prescott kysyi. –Vastaus on ei, hän vastasi”. Finanssikriisi oli tuolloin jo alkanut.

Alkuperäisiä Nobel-palkintoja myönnetään fysiikan, kemian, lääketieteen, kirjallisuuden ja rauhan alalla. Moni niistä on ilmeisimmin mennyt oikeaan osoitteeseen. Joidenkin palkintojen perusteita on ihmetelty. Sotarikolliseksi syytetty, mutta rauhan Nobelilla palkittu USA:n ulkoministerinä Vietnamin sodan aikana toiminut Henry Kissinger totesi aikanaan: ”Laittomuudet hoidamme hetkessä, perustuslain vastaisuudet vievät vähän enemmän aikaa”.     

Nobelin rauhanpalkinnon saanut presidentti Ahtisaari ajaa Suomea sotilasliitto Natoon. Tämä on sinänsä ihmettelyn arvoinen asia. Tuoreessa kirjassa Ahtisaari esittää: ”Meillä on merkittäviä vaikuttajia, joiden on vaikea hyväksyä edes sitä, että Suomi on läntinen demokratia eikä mikään puolueeton maa. Onko tässä maassa täysin mahdotonta saada yhteisymmärrystä edes siitä?” Rauhannobelisti tekee siis eron länsimaisen demokratian ja puolueettoman maan välille. Tämä kertoo paljon Ahtisaaresta ja hänen pakkomielteestään.

Nobel-palkintojen historia kuvaa tieteen edistystä - myös harhaan osuneiden valintojen osalta.  Lobotomian keksijäkin palkittiin aikanaan lääketieteen Nobelilla.

Kannattaako nobelisteja sitten uskoa? Nimekkäimpienkin toimijoiden sanomisia ja tekemisiä on syytä arvioida kriittisesti.

Stanislaw Jerzy Lec muistutti: Kun kaadatte patsaita, säästäkää jalustat. Ne tulevat vielä hyvään tarpeeseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kaiken kaikkiaan. Mitä on taloustiede? Jos huipputieteilijä on suomalainen, miksi elämme lainarahalla?
Lapsena käydessäni Linnanmäellä, oli sielläkin kristallipalloon katsojia.

Lisään. Uusi nobelistimme tosin toimii amerikoissa, mutta ei sielläkään näytetä ilman velalla elämistä pärjättävän.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Eikös Holmström ollut juuri myös sitä mieltä, että jenkit saattavat alkaa sotimaan maailmalla jos Trumpista tulee pressa :) (Arveli Trumpin olevan hyvin pitkälti maailmojen tuho)

Noh, tasapäinen eurokansalainen tarvitsee vissiin "auktoriteetin" asiaan kuin asiaan jotta viimeinenkin epäilyksenkin siemen "oikeaa mieltä" olemisessa häviää niin silloinhan ei enää tule vääriä ajatuksia!

Onneksi on kaikkitietäviä nobelisteja...mutta kukahan ne oikeen valitsee?

Tomi Vaalisto

Kerro Antti lähdetieto Holmströmin väitetylle tokaisulle: ”Euro tukee Suomen taloutta samalla tavalla kuin köysi hirtettyä”

En ole löytänyt väitteen tueksi oikeastaan yhtään mitään. Hakukoneellakin löytyy vain muutama kirjoitus ja nekin ilman lähdettä.

Käyttäjän anttipesonen kuva
Antti Pesonen

Maailmassa on tapahtunut ja sanottu paljon sellaista, josta ei ole jäänyt tallennetta.

Voin mainita toisena esimerkkinä sen, kun silloinen oikeusministeri Jäätteenmäki sanoi v. 1994, että "Ei ole eroa lainsäädännön soveltamisessa siinä onko Suomi Euroopan talousalueen vai Euroopan unionin jäsen".
Tuskin tuosta(kaan) on löydettävissä uutista tai tallennetta.

Jos tallenteita onkin, niitä on usein vaikea löytää kymmenien vuosien takaa.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Sama Anneli Jäätteenmäki totesi toisessa yhteydessä, että "tässä on sana sanaa vastaan", ja sanalla - mitään todistamatta - Jäätteenmäki poistettiin tehtävästään.

Vaikka Jorma Jaakkola tekee erinomaista totuustyötä: tallentaa, dokumentoi, selittää - asioita tehdään laeista piittaamatta.

Jyrki Katainen (ja kabinetti, eritoten pääministeri Mari Kiviniemi, yhteisvastuullisena) lupasivat vero- ja lainavarojamme omin luvin, salaa eduskunnalta ja sen toimivalta ohittaen, maastamme ulos toimijalle, jota Unionin eikä myöskään Suomen lainsäädäntö ei tunnistanut saati tunnustanut lailliseksi toimijaksi, 8 miljardia euroa. Hallitusneuvottelijana, pian tekosensa jälkeen, toimiessaan Katainen keskittyi aluksi turvaamaan oman selustansa hankkimalla etäisesti legitimaatiota muistuttavan itselleen ja hänen toimiaan voidaankin sekä pitää tarkastella raskauttavana alkuperäisen valtiopetoksensa lisäksi. Seuraus toistaiseksi: hänet on palkittu tehtävällä, joka lie kallein, minkä koko kansakuntamme omaksi vahingokseen on ostanut yhdelle henkilölle. Koska tietyt asiat tehdään tietyllä tavalla, kaikki asiasta valtioneuvoston oikeuskanslerille jätetyt kantelut on torpattu, laadin asiasta 19.5.2011 adressin, joka kuitenkin pysyy esillä ja joka olisi voinut periaatteessa kerätä riittävän tuen mediajulkisuuden aikaansaamiseksi, kansalaisten heräämiseksi ja keskustelun sekä sitä seuraavien Kataiseen kohdistuvien oikeustoimien aikaansaamiseksi. Valtiopetos ei kuitenkaan vanhene milloinkaan.

Katainen ja Kiviniemi, toimien luvallisuus ja ministerivastuulaki
http://www.adressit.com/katainen_ja_kiviniemi_toim...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #5

Jorma Jaakkola on "oman tiensä kulkija" - voisin käyttää muutakin termiä, mutta pidetään keskustelu positiivisena. Entisenä opettajana hänellä on hyvä ulosanti mutta juridiikka ei ole hänen vahvimpia puoliaan.

Häntä kuitenkin monet Eu- ja eurofobistit referoivat, mikä on tietysti jokaisen oma asia. Kuitenkin Suomen liittymisestä kansanäänestyksineen Maastrichtin sopimukseen on jo 22 vuotta ja samojen fiktiivisten tulkintojen hokeminen on taitaa olla yhtä tyhjän kanssa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #8

"Kuitenkin Suomen liittymisestä kansanäänestyksineen Maastrichtin sopimukseen on jo 22 vuotta"

Pakko kuitenkin myöntää että tuossa EY-kansanäänestyksessä kansalle valehdeltiin surutta eikä mikään lupaus ole pitänyt. Taidat olla federalisti ja eurofanaatikko ja näet totuuden sanomisen jotenkin epätoivottavana. Miksi hallitus ja poliitikot yleensä ei halua puhua EU:sta ja Suomen osasta tätä unionia? Koska näkevät ettei tälle ole demokraattista kannatusta niin pysyvät hiljaa.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #9

Muistaakseni EU:ta ja euroa kannattaa mielipidemittausten mukaan valtaosa suomalaisista.

Tämä näkyy myös vaaleissa kun EU-myönteiset puolueet saavat valtaosan äänistä. Selkeästi EU-vastaisia puolueita taitaa olla SKP ja KPT, joiden äänisaalis ei kummoinen ole.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #12

"Tämä näkyy myös vaaleissa kun EU-myönteiset puolueet saavat valtaosan äänistä."

Etkä ole vielä huomannut että kaikki muut puolueet paitsi perussuomalaiset ovat hirttäytyneet Euroopan unioniin mutta eivät edes halua puhua agendastaan. EU-kritiikki kasvaa kaikkialla Euroopassa eikä unionilla ole tulevaisuutta, miksi kiellät todellisuuden?

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #15

Kaikkien puolueittemme puolueohjelmista löytyy myös osio EU:lle - käyppä katsomassa.

Tomi Vaalisto

Esitetty kommentti Holmströmin sanomaksi olisi melkoisen räväkkä ja Nobel-palkinnon vuoksi ajankohtainenkin.

Olisi mielenkiintoista tietää missä yhteydessä Holmström mahdollisesti olisi moista tokaissut varsinkin kun hän on ruotsinkielinen.

Lähdetietoa ei siis ole, mutta kiitos kuitenkin vastauksesta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #7

"Olisi mielenkiintoista tietää missä yhteydessä Holmström mahdollisesti olisi moista tokaissut varsinkin kun hän on ruotsinkielinen."

Ruotsiksi ei siis euroa pysty arvostelemaan tai ehkä suomalainen Holmström ei vaan osaa suomea.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #10

Mielestäni eurokriittisyys ei ole äidinkielestä kiinni, mutta toki sinulla on oikeus mielipiteeseesi.

Holmström osaa suomea mutta suomenruotsalaisessa kulttuurissa harvemmin tuon tyyppisiä vertauksia käytetään. Itse vertausta "tukee kuin köysi hirtettävää" on repliikki tunnetusta viihteellisestä julkaisusta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #11

Huomasin juuri että Holmström reputti pakollisen ruotsin koulussa eli aika heikoilla on ruotsinkieli Suomessa jos ruotsinkielisetkään eivät osaa ruotsia senvertaa että pärjäisivät pakkoruotsinkokeessa.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #13

Hieno huomio tähän aikaan illasta lauantaina! Onneksi olkoon!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #14

Mitä mieltä olet ruotsinkielisestä joka ei osaa ruotsia? Taidat vain pyrkiä nälvimään, sehän on yksi federalistien keino välttää asiakeskustelua.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #16

Tunnen paljon ihmisiä, joilla on ongelmia luetun ja kuullun ymmärtämisen kanssa. Kielitaidolla ei ole tuossa asiassa merkitystä.

Lähden nyt saunaan, hyvää illanjatkoa Tampereelle!

Käyttäjän VirpiMarjattaHerrala kuva
Virpi Marjatta Herrala

Bengt Holmström sai Nobelin 10.10.2016. Seuraavana päivänä TV1:n uutisissa kerrottiin klo 11.00 Holmströmin ajatuksista: Euro kuuluu Suomen talouden heikkouksiin.

Toimituksen poiminnat