Antti Pesonen Tasapainoa etsimässä

Kenelle kellot soivat?

Sodissa kuolee ihmisiä. Mitä suurempi sota, sitä enemmän kuolleita. Ensimmäisen  maailmansodan uhrimääräksi arvioidaan n. 16 ja toisen 50-70 miljoonaa. Ensimmäisessä maailmansodassa enemmistö kuolleista oli sotilaita, toisessa siviilejä.

Nykyisissä sodissa siviiliuhrien määrä suhteessa sotilaisiin on vielä aiempaa suurempi. Kehittynyt tekniikka mahdollistaa pommikoneiden etäohjaamisen toiselta puolelta maailmaa. Näin vihollisiksi epäillyt voidaan tappaa ilman omien tappioiden riskejä.

Jo vuosia kestänyt Syyrian sota on nyt noussut polttavaksi kysymykseksi myös Suomessa. Voidaan kysyä, olisiko näin käynyt ellei Venäjä olisi äskettäin sotaan voimalla sekaantunut.  

Siviilien tappaminen on hirvittävä vääryys. Sota on suurimpia ihmisen itse aiheuttamia onnettomuuksia. Toivottavasti tuomitsemme jatkossa johdonmukaisesti kaiken tappamisen. Ja toivottavasti uutisointiin löytyy jotakin suhteellisuuden tajua. Eräs tuore uutisotsikko Syyrian Aleppon tilanteesta kertoo ”Tämän on pahinta sitten toisen maailmansodan”. Kuitenkin esim. Indokiinan sodissa 1950-1970 -luvuilla pommitettiin Lännen toimesta kuoliaaksi n. kolme miljoonaa siviiliä. Tuolloin alueelle pudotettiin enemmän pommeja kuin koko toisessa maailmansodassa yhteensä.            

Lähi-idän, Keski-Aasian ja Pohjois-Afrikan meneillään olevat sodat ovat paljolti seurausta USA-johtoisen Lännen aseellisesta puuttumisesta alueen asioihin. Sitä on perusteltu mm. demokratian viemisellä. Tulokset näyttävät huonoilta. On saatu aikaan joukko epävakaita hajonneita valtioita, valtava määrä katkeroituneita terrorismiin valmiita ihmisiä ja miljoonalukuinen määrä pakolaisia. Pakotteiden ja pommitusten johdosta kuolleiden siviilien määrä yksin Irakissa lasketaan sadoissa tuhansissa.  

Totuuden sanotaan olevan sodan ensimmäinen uhri. Olemme meneillään olevissa sodissa monenlaisen propagandan kohteena. Kriittinen pitää olla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Jo kolmas venäjämielinen kommentaattori käyttää Hemingwayn kuuluisan romaanin nimeä blogikirjoituksensa otsikkona (eräälle kirjallisuutta huonosti tuntevalle blogistille piti tosin muiden kertoa romaanin juoni). Kaikissa blogeissa sama tendenssi: kirkko ei olisi saanut soittaa kelloja Aleppon siviiliuhreille (kellojen soitto päättyi YK:n päivänä 24.10.), koska muidenkaan sotien uhreille ei kelloja ole soitettu (todellinen syy on kuitenkin se, että he katsovat kellojen soiton syyllistävän Venäjää).

Jos kirkkoherra Laajasalo on ottanut hetkestä kiinni ja keksinyt hienon idean, jota ei ole ennen käytetty, soittaa saattokelloja tragedialle, joka tapahtuu TÄSSÄ ja NYT, eikä esim. sata vuotta sitten tai 60-luvulla, niin mitä se näille kuuluu. En usko heidän juurikaan kuuluvan kansankirkkoomme, ja jos joku jäsenenä tästä haluaa mielensä pahoittaa, niin erotkoon sitten.

Venäjämielisiä ei mikään estä soittamasta kellojaan ja osoittamasta myötätuntoaan kelle haluavat (minulla olisi heille hyvä ehdotus, eräs itäukrainalainen, vastikään kuollut separatistijohtaja, saanut liikanimensä matkapuhelimesta :))

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kännykkäkaveri oli luonut uran jo Tsetseniassa, eli ei kovinkaan itä-ukrainalainen.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Mitä oikein tarkoittaa venäjämielinen? Jos ei halua olla mukana tekemässä yhdestä syntipukkia joka ongelmaan, niin onko sen jonkun "mielisyyttä"?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Pitäisiköhän Näräsen mennä ulos ja katsella vähän maailmaa.

Tai sitten edes lukea ne tekstit joita kommentoi.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Sodista selviää elossa kun liittyy armeijaan.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Syy siihen että venäjä sotii syyriassa,on usa ?
syy siihen että venäjä"joutuu"pommittamaan aleppoa..syyllinen edelleen usa !

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Tossa kirjoituksessahan sanotaan: "olisiko näin käynyt ellei Venäjä olisi äskettäin sotaan voimalla sekaantunut. "

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Molempiin kysymyksiin, joskin ne eivät kuulu tähän blogiin, on vastaus: Kyllä.
Jos osaat englantia niin laitan sinulle lähteitäkin.

Henry

Toimituksen poiminnat