Antti Pesonen Tasapainoa etsimässä

Suomi ei voi nojata voimaan

 

Suomi luopui EU:hun liittyessään puolueettomuuspolitiikasta turvallisuuspolitiikan perustana. EU-Suomi on sitoutunut unionin rakenteilla olevaan ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan.     

Suomen sotilaallinen liittoutuminen on edennyt myös Nato- ja USA-sopimusten kautta. Suomalaisia sotilaita on viime aikoina ollut mukana vuosittain noin sadassa Naton harjoituksessa. Armeijan hankinnoissa on panostettu puolustuksen sijasta toimintaan maamme rajojen ulkopuolella.

Tämä kaikki on tehty ilman kunnollista kansalaiskeskustelua. Taloustutkimuksen toukokuussa 2016 tekemän kyselyn mukaan 46 prosenttia vastaajista piti Suomen alueen luovuttamista USA:n harjoitustoimintaan kielteisenä. Myönteisesti asiaan suhtautui 37 prosenttia.

Huhtikuussa 2016 julkaistussa Nato-selvityksessä todetaan, että ”jo tähänastinen yhteistyö ja tehdyt sitoumukset mitä todennäköisimmin vetävät Suomen osalliseksi Itämeren alueen sotilaallisiin konflikteihin”.

USA:n tuleva presidentti on herättänyt epävarmuutta eurooppalaisissa liittolaisissa, myös Suomessa. Eri maissa presidenttejä tulee ja menee. Suomen turvallisuuden kannalta keskeinen kysymys kuitenkin on edelleen maamme suhde sen suurimpaan naapuriin, Venäjään. On kysyttävä mihin Suomi nojaa Venäjä-suhteessaan, voimaan vai taitoon?

Jos – niin kuin nyt – Suomi pyrkii nojaamaan voimaan, sitä täytyy hankkia ulkopuolelta, koska omaa voimaa ei pienellä Suomella suurta vastaan ole. Tämä ajatus vie muiden armoille. Ja eteen tulee ennen pitkää ikäviä yllätyksiä. Yllätyksenä ei pitäisi tulla sen, että Suomen alueen antaminen ulkopuolisten käyttöön tekee maastamme uhan Venäjälle. Samalla Venäjästä tulee uhka Suomelle.  

Sotilasliittojen turvatakuut ovat paperia. Kovan paikan tullen valtiot huolehtivat ennen muuta omista elintärkeistä eduistaan. Tämä asia ei ole historian saatossa muuttunut.

Suomen turvallisuus ei voi olla muiden varassa. Taitoon nojaaminen tarkoittaa sen oivaltamista, että itsenäistä ja puolueetonta Suomea ei uhkaa mikään ulkopuolinen vaara. Puolueeton Suomi pysyy erossa suurvaltojen ristiriidoista. Sellainen Suomi ei ole rähmällään mihinkään suuntaan ja osoittaa puolustusvoimillaan, että ei halua minkään muun maan sotilaita omalle alueelleen.  

Puolueettomuus on Suomelle kestävin tapa varmistaa oma turvallisuus. Itsenäinen ja puolueeton Suomi on koko pohjoisen Euroopan turvallisuuden kannalta merkittävä tekijä.

Suomen suunnan kääntäminen itsenäisyyteen ja puolueettomuuteen ulos EU:sta ja sotilasliittokehityksestä on suomalaisten käsissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Jos puolustus/armeijan budjettia katsoo,niin ei todellakaan nojata voimaan,,harvassa maassa pienempi osuus bkt;sta !

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Aivan, varsinkin kokoomus on leikannut mielellään Suomen puolustusbudjettia. Kykypuolue kokoomus satsaa mieluummin veronmaksajien rahaa maahanmuuttoon ja Talvivaaran kaltaisiin tappiokuoppiin, eli ei mitään järkeä. Sama vika keskustassa ja sdp:ssä ja vihreät ne vasta tuhlaisivatkin.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Hei kaikki, oliko Makkosen kommentti aiheeseen liittyvä? Miten Makkonen itse perustelee sen?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Tyypillinen trollaus. Makkosen mukaan Kokoomus, Keskusta, Sdp ja
Vihreät ”satsaavat mieluummin veronmaksajien rahaa maahanmuuttoon ja Talvivaaran kaltaisiin tappiokuoppiin.”

Mainitsematta hän jätti vain Vasemmistoliiton, kristilliset ja ruotsaslaiset. Pitääkö tästä päätellä, että nämä puolueet ovat olleet vastaan?

Makkonen ei ole havainnut sitä, että yleisesti Euroopassa 2000 –luvun alussa uskottiin vielä siihen, että Venäjä muuttuisi länsimaiden kaltaiseksi demokraattiseksi valtioksi. Puolustusbudjettia vähennettiin monessa muussakin maassa kuin Suomessa.

Putin romutti lännen rauhantoiveet.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

JP: "Jos puolustus/armeijan budjettia katsoo..."

Edellisellä pelikaudella tehtiin puolustusuudistus, jossa nimenomaan ajettiin alas omaa, itsenäistä puolustusta. Innokkaimpana tämän toteuttajana Kokoomus-puolue (vaikka syyllisyys lankeaa toki koko tekosen toteuttaneelle hallitukselle) - ja miksi: piti ajaa valtakunta NATO-kuntoon, siis siihen, ettei muita vaihtoehtoja heikkouden tilassamme olisi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kansakunnanvoima on sen yhtenäisyydessä.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Rivit tiivistyy, jos uhan edessä koetaan, että on jotain puolustettavaa. Nyt näyttäisi olevan vähän niin ja näin.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"On kysyttävä mihin Suomi nojaa Venäjä-suhteessaan, voimaan vai taitoon"

Pesonen, osuit asian ytimeen.

Tarvitaan sekä voimaa että taitoa mutta ilman voimaa pelkkä taito ei riitä.

Toimituksen poiminnat