Antti Pesonen Tasapainoa etsimässä

Miksi valtio ei tuota vuokra-asuntoja?

 

Asuminen on monin paikoin kohtuuttoman kallista. Jo yli 60 prosenttia vuokralla asujista tarvitsee asumistukia. Niitä Kela maksoi v. 2015 1,7 miljardia euroa. On ilmeistä, että asumistuet valuvat kiinteistösijoittajille. Jotain tarttis tehdä.

Miksi valtio ei lähde tuottamaan vuokra-asuntoja itse ja vastaa polttavaan asuntopulaan ja työllistä samalla ihmisiä nyt, kun siihen olisi tarvetta? Edullisiakaan vuokra-asuntoja ei tarvitsisi vuokrata tappiolla.  Ja jos nykyinen älytön hintataso halutaan pitää yllä, valtion omistamissa vuokra-asunnoissa asumistuki palautuisi edes sen maksajalle.

Asuntotuotannon ja vuokra-asumisen jättämistä markkinoiden hoidettavaksi on perusteltu paitsi sillä, että julkisen sektorin mukanaolo aiheuttaisi "markkinahäiriöitä", myös väittämällä rakentamisen ja vuokraamisen olevan julkisen sektorin rooliin jotenkin sopimatonta.

Nyt voi kysyä, eikö valtion rooliin pitäisi kuulua asumistuen jättimäisten kulujen leikkaaminen? Eikö valtion rooliin sovi työvoiman liikkumisen helpottaminen edullisilla vuokra-asunnoilla? Eikö valtion rooliin pitäisi kuulua ihmisten ostovoiman lisääminen asumiskuluja pienentämällä? Kaikkeen tähän valtion oma rakennustuotanto ja asuntojen vuokraaminen toisivat ratkaisuja.

Asioiden jättäminen markkinoiden hoidettavaksi perustuu myyttiin siitä, että markkinat aina ja kaikkialla tuottaisivat parhaita ja pitkän päälle edullisimpia ratkaisuja. Suomen asuntotilanne on yksi esimerkki siitä, että tuo uskomus ei pidä paikkaansa. Markkinavoimilla on yksi ainut pyrkimys, maksimoida omat voittonsa, ja hyväuskoisinä hölmöinä me, Suomen kansa, olemme antaneet sille mahdollisuuden rahastaa asumisella kestämättömällä tavalla.

Jos yhteiskunnan tuleminen mukaan rakentamiseen ja asuntojen vuokraamiseen tuottaa markkinoille "häiriön", se on tarpeellinen häiriö. Muussa tapauksessa markkinoiden niin sanottu viisaus näyttäytyy pelkästään hintojen loputtomana nousuna, joka päätyy vuokramarkkinoilla Kelan asumistukien kautta veronmaksajien niskoille, ja omistusasuntojen suhteen taas asuntojen hintakuplana, jonka maksavat omistusasunnossa asuvat, ja kuplan romahduksen jälkeen taas osin veronmaksajat, koska asuntokuplan puhkeaminen kaatuu väistämättä kriisiytyvien pankkien kautta yhteiskunnan hoidettavaksi.

Yksityisyritteliäisyyttä asuntorakentamisessa ei ole syytä tappaa, eikä valtion rakennus- ja vuokra-asuntoyhtiöiden ole sitä tarpeenkaan tehdä, mutta yritysten katteiden kohtuullistamiseen täytyy olla varaa - sen näyttävät vuokra-asuntoyhtiöiden tuotot, ja siitä todistaa myös asumistuen kohtuuton kasvu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

pelkkä kaavoitus korjais aika paljon asiaa. sit viel halpoja ok tontteja jakoon kasvukeskuksiin.

tietty toi oma tuotanto ois järkevää mut meil mennään toiseen suuntaan. markkina vuokria vaaditaan myös alun perin yleishyödyllisiin rakennuttajiin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Hallituksen tehtävänä ei ole synnyttää markkinahäiriötä veronmaksajien rahoilla !

Valtion vuokratalot tuskin poistaisivat asumistukia.

Vuokrataso ei valtion omistamissa vuokrataloissa laskisi elleivät rakennuskustannukset olisi parakkirakentamisen tasoa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kysynnän ja tarjonnan laki toimii vuokramarkkinoillakin ja se on nimenomaan tervettä markkinataloutta. Valtio sekoittaa nyt markkinoita tukemalla vuokranmaksua.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Kyllä valtio voi ryhtyä rakentajaksi ja polkea vähän hintoja alaspäin siinä samalla ja kuten blogisti ehdotti, niin samalla valtio saisi osan tukirahoista takaisin. Knanettava ajatus. :)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Ilmeisen yleinen harhaluulo on, että Suomessa olisi vapaa markkinatalous. Tässähän juuri valtio sotkee koko markkinan ja estää hintojen alenemisen.

Asumistukihan on keino siirtää yhteistä rahaa
A) omaan kuntaan
B) asuntoja omistaville

Asukasta ei kiinnosta, koska hän on vain välikäsi.

Kunta haluaa imuroida rahaa käytännössä valtionosuuden jatkona, joten korkea vuokrataso on hyvä.

Omistajat toki tykkäävät.

Kertokaa kenen intressinä on poistaa koko tuki?

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Olen samaa mieltä, että vuokrat ovat liian kalliita. Rakennamme nykyisin liian kalliilla asuntoja ihmisille,joilla ei ole omaa maksukykyä tulevaisuudessa maksaa näitä asuntoja takaisin. Nykyinen systeemi ei ole kestävä, vaikka rakentamista ja vuokrausta hoitaisi valtio,

Luultavasti joudumme tulevaisuudessa tekemään ratkaisuja, joilla ainakin vahvasti yhteiskunnan varoin elävän/asuvan oikeutta valita asuinpaikkansa rajoitetaan. Hyvinvointiyhteiskunnan täytynee taata lämmin asumus, mutta onko sen oltava Helsingissä vai paikkakunnalla jossa on muuttovalmiita asuntoja. Onko sen oltava tasoltaan sellainen mihin viime vuosikymmeninä on totuttu? Vaikeita kysymyksiä ja tulevat varmasti esille, kun kirstun pohja rupeaa enemmän paistamaan. Siihen asti rakennamme entiseen malliin hulppeat asumukset myös ulkomailta tänne saapuville tyhjätaskuille.

Toimituksen poiminnat