Antti Pesonen Tasapainoa etsimässä

Juhlavuosi alkaa mutta mitä ihmettä juhlitaan?

 

Suomen itsenäistymisestä tulee v. 2017 kuluneeksi sata vuotta. Suomi on kuitenkin paljon vanhempi. Asutusta Suomen nykyisellä alueella on ollut ainakin tuhansien vuosien ajan. Vanhimmat säilyneet kirjalliset maininnat suomalaisista ovat lähes parin tuhannen vuoden takaa.

Missä vaiheessa Suomesta tuli valtio, on akateeminen kysymys, mutta vv. 1809-1917 Suomi oli autonominen suuriruhtinaskunta Venäjän alaisuudessa. Tuolloin Suomella oli sisäinen itsehallinto, kansallinen itsenäisyys. Suuriruhtinaskuntana Suomi sai oman rahan v. 1860.

Valtiollisen itsenäisyyden Suomi sai v. 1917. Heinäkuussa 1917 eduskunta julistautui korkeimman vallan haltijaksi ja saman vuoden joulukuun 6. annettiin itsenäisyysjulistus. Valtiollinen itsenäisyys merkitsi sitä, että Suomella oli sen jälkeen muista valtioista riippumaton lainsäädäntövalta, omaan lainsäädäntöön nojaava itsenäinen tuomioistuinlaitos ja oma ulkopolitiikka.     

Valtiollisesta itsenäisyydestä luovuttiin v. 1995 alussa, kun Suomi liitettiin Euroopan unioniin. EU-Suomi ei täytä itsenäisen valtion tunnusmerkkejä.

Nyt virallinen Suomi juhlii ”satavuotiasta Suomea”. Teema on ilmeisen tarkkaan harkittu. Itsenäisyyttä siinä ei mainita, vaikka juuri Suomen itsenäistymisestä tulee kuluneeksi tuo sata vuotta.

Tosiasiat ovat itsepäisiä kuin aasit. Tosiasiaa Suomen itsenäisyyden menetyksestä ei pääse pakoon. Suomen perustuslain mukaan maamme on edelleen itsenäinen tasavalta, jossa ylin valta kuuluu Suomen kansalle. Perustuslaista on näiltä osin tehty kuollut kirjain. Asiaa ei paranna se, että EU-jäsenyys hiljattain lisättiin perustuslakiin ja näin sinne tuotiin sovittamaton ristiriita. Itsenäisyys ja EU-jäsenyys eivät voi toteutua yhtä aikaa.  

Suomen itsenäistymisen kannattajille tuleva vuosi tarjoaa tilaisuuksia kertoa että keisarilla ei ole vaatteita, Suomella ei ole itsenäisyyttä.

EU-Suomen nykytila osoittaa, että Suomi tarvitsee valtiollista itsenäisyyttä aidon kansanvallan ja kaikkia koskevan hyvinvoinnin perustaksi.

Itsenäisyyden palauttaminen, siis ero EU:sta voi tapahtua eduskunnan enemmistön päätöksellä. Maailman tapahtumat osoittavat, että äänestämällä voi vaikuttaa. Muutoksen aloittaminen on Suomessakin kansalaisten käsissä.        

Meneillään on itsenäisyystaistelu, joka voidaan ja pitää käydä ilman väkivaltaa. Itsenäisyystaistelun yksi tärkeä puoli on, että se loppuu vasta kun se on voitettu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Suomi ei myöskään ollut itsenäinen YYA-sopimuksen ansiosta v. 1948-1992.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>"Tosiasiat ovat itsepäisiä kuin aasit."

ooo

Päivän paras, kiitos.
Hyvää Uutta Vuotta!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Donnerkin ihmettelee Hesarissa että mitäs tässä on oikein juhlimista. Hallitus vain kurjistaa meidän köyhien kansalaisten elämää. Mutta, eikös Suomi silti ole edelleen itsenäinen?

Voitaisiin vertailla miten itsenäisyys menetettiin lähitienoilla Baltiassa 1939-40:
Omat sotavoimat lakkautettiin
Tuli uusi sotaväki jossa uusi komentokieli
Tuli uusi hallintokieli
Tuli uusia kansalaisia, alkuasukkaita vietiin miljoonia Siperiaan jne.

Mutta Suomella on edelleet omat maa-, meri- ja ilmavoimat
Oma komentokieli
Sipilän hallitus puhuu vielä suomenkielellä
Suomalaisia ei viedä karkoteta...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"I"PU eli "itsenäisyys"puolue on venäjämielisten hybridisotatrollien johtama kotineukkupuolue, jonka missiona on hämärtää itsenäisyys-käsitteen merkitys Kremlille myönteiseen suuntaan ja päämääräna siirtää Suomi ns. Russkij mirin (venäläinen maailma) osaksi eli lakkauttaa itsenäisyytemme ja käytännössä liittää tasavaltamme Venäjään.

Ei käy. Sitä vastoin siitä me oikeat suomalaiset emme tingi, että nyt vallitseva itsenäisyys, joka on voimassa vain 87,5 %:n osalla laillisesta Tarton rauhan 1920 mukaisesta alueestamme, on palautettava sataprosenttisesti koko Suomi-neitoa käsittäväksi, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228634-h...

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Veikko, onko lääkkeet jäänyt vai mistähän moinen houreilu kumpuaa? Hauska mies.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Asia ja tilanne on perin yksinkertainen: Suomen itsenäistymisestä tulee kuluneeksi sata vuotta.

Yksimielisyys vallinnee vahvan autonomian valtavasta piristysruiskeesta ja Suomen nostamisesta kansakuntien joukkoon (Aleksanteri I). Panslavismin aikainen sorto oli vähällä venäläistää Suomen. Onneksi, nimenomaan maailmantilanteen säteilemän onnen avulla tapeltiin itsenäisiksi. Isä Aurinkoisen johdolla Neuvostoliitto päätti poistaa Suomen kansakuntien joukosta 1939. Päättäväiset suomalaiset talonpojat ja työläiset, kommunisteja myöten, sekä vähälukuinen varakkaampi väki estivät kommunisti-imperialismin yrityksen.

Iloitaan!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"eikös Suomi silti ole edelleen itsenäinen?"

Ei ole, lait ja päätökset tehdään Brysselissä. YYA-aikana Suomi sai tehdä lait sentään itse.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Makkonen, kyllä Suomen YYA-ajan keskeisemmät lait kierrätettiin Moskovan kautta. Pesosta jos ahtaasti tulkitaan, niin Suomi menetti itsenäisyytensä liittyessään YK:n.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Talvisodanaikaan Suomi oli täysin itsenäinen ja yksin. Tosin tuo sota yhdisti kansakunnan, jolloi runoilijakin totesi, "Te ette turhaan taistelleet, te ette turhaan kaatuneet, te löysitte kansan eksyneen, te voititte veljen veljelleen, te airueet aamunkoiton"!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minä kannatan itsenäistä, EU-jäsenenä toimivaa Suomea. Minusta Suomi on ollut kirjoittajan tarkoittamassa määrin itsenäinen vasta Neuvostoliiton romahdettua, vuodesta 1991. EU-jäsenyys tukee itsenäisenä säilymistä. En halua enää ikinä valtiollisten vaaliemme ehdokasasettelua vieraan vallan tehtäväksi.

On totta, että naapurimme on suurvalta, joka näköjään pystyy sotkeutumaan jopa toisen suurvallan vaaleihin. Uskon silti, että pystymme lännen tukemana säilyttämään itsemääräämisoikeutemme.

Toivon, ettei nämä IPUt ja Väyrysläiset saa kammettua Suomea uudelleen rähmälleen itään. Vielä nytkin vientiteollisuuttamme ja kilpailukykyämme pilaa se, että olemme asemoineet vientituotantomme Venäjän laatuvaatimuksia vastaavaksi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Onhan niitä "aisankannattajiekin" olemassa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Todellisuus on vierasta federalistien pilvilinnoissa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

IPU on yksinomaan putinistien puolue. Sen eräs varapuheenjohtaja on kaikkien tuntema Ilkka. Viime vuodet hän on kirjoittanut tälläkin palstalla tuhansia Venäjää ylistäviä kirjoituksia, Eu ja Suomi ovat hänen vihollisiaan.

Eipä ole ukko kehuskellut kertaakaan Ipua näillä palstoilla. Mutta aikoo hävytön Ipun ehdokkaaksi ensi vaaleissa täällä Helsingissä. Ilmeisesti ainoa tehtävä on tehdä aloite Helsingin saamiseksi Pietarin esikaupungiksi?

Jos Ipu olisi oikea puolue, se välittömästi erottaisi tällaisen käenpoikasen! Tee Antti miehen työ!

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Leo, nyt olet ihan väärässä. Kokoomushan on Putinin veljespuolue ja ovat tehneet yhteistyötä, konferenssejakin. Ei IPUlla ole Putinin kanssa mitään tekoa. Teot merkitsee. Hauska mies olet kyllä

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Enhän minä kokoomuksesta ole mitään puhunut. Onko lääkkeet unohtuneet? Vitsikäs mies kyllä olet!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Federalistit yrittävät kääntää EU:n ongelmat Putinin juoniksi mutta eivät pysty kuin kälykääpiön aivoituksissa syyttämään Putinia Euroopan rajojen avaamisesta eli Shengen-sopimuksesta joka avasi rajat kansainvaellukselle ja yhteisvaluutalle jonka kanssa ei myöskään ollut Putinilla mitään tekemistä, ei ollut edes syntynyt kun Euroopan liittovaltiota suunniteltiin.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Mitä juhlitaan? En minäkään tiedä.
Isälläni, 1907 syntyneellä sodat käyneellä oli aikanaan syytä juhlia. Ei minulla, valtakunnan vallan Brysselille luovuttajalla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mitäkö Suomi juhlii?

No tietysti itsenäistymistä Venäjän vallan alta.

Onko muuta kysyttävää?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

No sepä tänään rassaa. Taisteltu itsenäisyys on luovutettu EUn myötä kreikkalaisille ja turkkilaisille, natolaisille. Onko heillä intressissä puolustaa Lappeenrantaa??

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

EU on lähinnä kauppapoliittinen viiteryhmä ja NATO:on Suomi ikävä kyllä ei kuulu.

Suomella on reserviläiset mukaan lukien Euroopan suurin armeija väkilukuun suhteutettuna ja siitä Suomi on päättänyt itse.

EU:hun Suomi kuuluu itsenäisenä valtiona niin kauan kuin Suomen kansa sitä haluaa. EU ei tänne lähetä panssareita eikä pommikoneita. Eikä kukaan tule määräämään Suomen kielipolitiikasta, kuten Bobrikovin aikana ja hänen jälkeensä meneteltiin.

Kuten esi-EU-lainen Uuno Kailas jo riimitteli: Raja railona aukeaa, edessä Aasia itä, takana länttä ja Eurooppaa, varjelen vartija sitä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #21

"EU:hun Suomi kuuluu itsenäisenä valtiona niin kauan kuin Suomen kansa sitä haluaa."

Pääministeri hiljattain ilmoitti julkisesti ettei hän ainakaan halua tietää mitä Suomen kansa ajattelee EU:sta. Olemme siis EU:ssa niin kauan kuin pääministeri haluaa.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Onneksi myös Ruotsin ikeestä aikanaan päästiin, vaikka kieli osin jäikin. Se se vasta veristä ajanjaksoa suomalaisille olikin, vai mitä Kuikka.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Veristä ajanjaksoa Isovihan ja Pikkuvihan aikoina. Muutoin Suomi (Österland) oli normaali ruotsalainen maakunta.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #46

Ei vaan ruotsalaisten hallussa, suomalaisiahan täällä pääosin oli.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #48

Kaikki olivat Ruotsin kansalaisia ja urbaanista sivistyneistöstä valtaosa oli myös äidinkieleltään ruotsalaisia. Lappikin on suomalaisten hallussa vaikka esimerkiksi Sevettijärvellä likipitäen kaikki ovat koltankielisiä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #46

Kyllä tämänmaakunnan asukkaat kantoivat raskaan veron Ruotsin suurvaltapolitiikasta hyökkäyssotineen Venäjälle.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Juhlavuosi alkaa mutta mitä ihmettä juhlitaan?"

Sen on pakko olla menetetyn itsenäisyytemme muistojuhla, (1917-1994)

Ilkka Luoma

Suomi oli puolueettomuuden huipulla ja itsenäisimmillään alkaen ETYK vuonna 1975, kun presidentti Urho Kekkonen kopautti nuijan kokouksen päätteeksi. Olimme saaneet täyden tunnustuksen puolueettomuudestamme niin idästä kuin lännestä. Tämä on tänään historiaa, mutta ---

...
" ... Nykyinen itsenäisyys on luovutettu pois – monin osin

Kekkosen hiipuessa, seuraava presidentti Mauno Koivisto |5 halusi parlamentarismille lisää valtaa. Tästä alkoi vahvojen presidenttien ja itsenäisyytemme hiljainen alasajo. Koiviston seuraaja Martti Ahtisaari |6 oli jo tahdoton kansainvälistäjä, oli kiire lännettyä Länsi-Eurooppaan ja Euroopan Yhteisöön.

Pidettiin kuuluisa kansanäänestys Euroopan Yhteisöstä, jonka yhteydessä meiltä vietiin, äänestäjiltä salaamalla, markka – tuo oma raha |7, jolla säädeltiin ulkomaankauppaa, jonka varassa me paljolti elimme ja kasvatimme materiaalista hyvinvointiamme.

Alkoivat itsenäisyytemme rapauttamisen aikakausi

Aikakautta on perusteltu turvallisuudella, hyvinvoinnin kasvulla, tiukemmalla yhteydellä läntiseen yhteisöön ja turvatakuilla Euroopan Unionista – Lissabonin sopimukseen |8 viittauksella. Niin tai näin – itsenäisyytemme on kaiverrettu nyt liki tyhjäksi kuoreksi.

Me emme voi päättää ulkopolitiikasta, kauppapolitiikasta – emme myöskään tärkeästä idänpolitiikasta, finanssi- ja rahapolitiikasta. Mitä meille jäi, no, ainakin vielä oma postimerkki, jonka saimme jo Venäjän tsaarin autonomian aikana jo 1850 – luvulla, kuten myös oman rahan ja armeijan. Nyt me pakottauduimme myös meille hyvin haitallisiin EU – pakotteisiin Venäjää kohtaan.

Millainen olisi uusi itsenäisyysjulistus seuraaville 100 vuodelle?
[Visio uudesta itsenäisyydestä ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/12/itsenaisyyde... - ]

kuten todettua – tulevaisuus on aina nuorten käsissä. Meillä on kohta sellaiset vallassa olijat, jotka eivät enää tiedä, mitä merkitsee kansallinen itsenäisyys, oma päätöskyky meille tärkeistä asioista. Nykyisin valitsee kansainvälisyys ja ”eeuuismi”, jolle ei ole edes tarkkaa määritystä. Herääkö nuorisomme tähän epävarmuuteen, luovutettuun omavaraisuuteen ja epätasapainoon muiden 28:n EU – valtioiden kanssa.

Nuoret määrittävät itsenäisyysjulistuksen pohjakosketukseksi tämän ”eeuuismin” – se saa myös selitteensä. Pohjalta määritetään tie takaisin Pohjolan Sveitsiksi |9, sillä historiaa tutkineet nuoret oivalsivat maantieteemme tänne idän ja lännen vedenjakajalle, joka tarkoittaa vilpitöntä, kiihkotonta ja rakentavaa yhteishenkeä kaikkiin ilmansuuntiin. ... "

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/11/itsenaisyyde... -

Hyvää Uutta Itsenäisyysjulistuksen Uutta Vuotta 2017!

.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Itsenäisyyden huipulla oli Talvisodan aikaan.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minustakin tulee putinisti heti kun Putin palauttaa Stalinin ryöstämän kotiseutuni Suomelle!

Jos Venäjä lisäksi lupaa pyhästi että ei enää hyökkää Suomeen, niin silloin Suomi on täysin itsenäinen ja vapaa kansakunta seuraavat 100 vuotta!

Jos Venäjä ei mitenkään halua elää sovussa kanssamme, nuorison tulee tietää että Venäjä on yksin syyllinen.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Leo Mirala, henkilökohtaisten kärsimysten sekoittaminen monisyiseen ulko-ja geopolitiikkaan ei oikein tuo laatua keskusteluun. Tunteella ei järkiperusteita voiteta.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Äläpäs Timo hurskastele. Kukapa se aloitti järkiperusteisen osallistumisen seuraavalla tavalla:

Timo Sotikoff 30.12.2016 22:09
Veikko, onko lääkkeet jäänyt vai mistähän moinen houreilu kumpuaa? Hauska mies.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #40

Lopeta sinäkin ipun perusteeton leimaaminen aiheesta riippumatta jokaisessa keskustelussa niin voidaan kaikki pysyä asiassa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minä lopetan Ipun morkkaamisen heti kun ipulaiset lopettavat Venäjän valheellisen ylistämisen eli valehtelun.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Leo >> Olet joskus täällä sanonut, että sulla on todisteita trolleista ja olet ne valmis näyttämään. Minä voin tulla Hakaniemeen johkiin kahvilaan katsomaan kanssasi niitä todisteita. Todellakin asia kiinnostaa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Nina, olisi mukava tavata ajan kanssa. Koirien ystävät helposti pääsevät yhteisymmärrykseen:)

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #51

Juu, mä tykkään koirista tosi paljon, vaikka ei sellaista nyt itsellä olekaan.

Jos sitten nähdään maanantaina klo 14 Kallion kirjaston luona?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #55
Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #51

Ei ainakaan karhukoirien ja Norjanharmaiden ystävät, Haapavedellä karhukoiramies ei syönyt edes paijaisiisa hirvikeittoa, kun kuuli , että se oli kaadettu harmaankoiran haukulta, hän oli Soanlahden evakoita.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Tässäkään tekstissä, kuten ei muissakaan Antti Pesosen teksteissä, kukaan ei ole ylistänyt Venäjää vaan pohdiskellut Suomen itsenäisyyttä. Neutraali ulkosuhteiden pohtiminen ei myöskään ole kenenkään ylistystä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Eihän se eu hääppönen ole eikä eurokaan, kauankohan kestänevät? EU on kuitenkin armeijamme lisäksi ainoa tuki itsenäisyyden säilyttämisestä. Venäjä olisi tietysti paras itsenäisyytemme tukija jos se ei olisi imperialistinen.

Vieläkin palaa uniin punatähtiset koneet jotka ampuivat konekivääreillä evakkojunia. Nyt ovat saman ilmalaisvaston koneet saaneet levittää vapautta Syyriassa.

Ajatuskulkuni on yksinkertainen:
1. Vain EU antaa hiukan tukea itsenäisyydellemme.
2. Putinistit ja muut trollit hyökkäävät tätä ainoaa tukeamme vastaan.
3. Se palvelee yksinomaan Venäjää.
4. Jos Venäjällä ei ole Suomen valloitusaikeita, sanokoon sen selvästi ja olkoon ihmisiksi.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Ymmärrän ajatuskulkuasi, mutta siinä missä Stalinin aikainen punakone oli globalisti-pankkiirien tukema imperialistinen hirmuvalta, on tilanne niistä ajoista muuttunut. Venäjän toiminta on geopoliittisesti latautunutta oman itsenäisyyden ja riippumattomuuden suojelutoimea. Naton laajentuminen ja sen strategiset tukikohdat liittyvät aiheeseen. Venäjä ei ole ollut masinoimassa itsenäisten maiden vallanpitäjiä ulos, kuten eräät toiset. Toki voidaan olla monta mieltä siitä mitä Syyriassa tapahtuu, mutta hyvä muistaa että siellä on muitakin tahoja ja ketkä hallituksen kutsusta. Mikään ei ole mustavalkoista.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Ei Suomen kannata kuulua sellaiseen joka lisää vastakkainasettelua (Nato).

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kun Putin palauttaa Stalinin ryöstösaaliin ja lupaa pyhästi ettei Venäjä enää hyökkää Suomeen niin silloin voidaan luopua Nato-optiosta ja EU:sta.

Mutta Putin ja putinistit haluavat liittää Suomen Venäjään.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Me kaikki haluamme olla ystäviä Venäjän kanssa.
Mutta onko liikaa vaadittu että Putin/Venäjä sitoutuisi sihen, että ei enää koskaan hyökkää Suomeen?

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Mitään tuon suuntaistakaan ei ole Putinin suusta kuulunut joten ihmetellä pitäisi mitä Putin täältä niin tarvitsee tuossa mielessä. Kyllähän kauppayhteistyö kaikista järkevintä on Venäjällekin. Samaten toki voitaisiin kysyä onko Eurooppa ja USA lupautunut olla hyökkäämättä. Natsithan aikanaan hyökkäsivät kuitenkin.

Toimituksen poiminnat