Antti Pesonen Tasapainoa etsimässä

Juhlavuosi alkaa mutta mitä ihmettä juhlitaan?

 

Suomen itsenäistymisestä tulee v. 2017 kuluneeksi sata vuotta. Suomi on kuitenkin paljon vanhempi. Asutusta Suomen nykyisellä alueella on ollut ainakin tuhansien vuosien ajan. Vanhimmat säilyneet kirjalliset maininnat suomalaisista ovat lähes parin tuhannen vuoden takaa.

Missä vaiheessa Suomesta tuli valtio, on akateeminen kysymys, mutta vv. 1809-1917 Suomi oli autonominen suuriruhtinaskunta Venäjän alaisuudessa. Tuolloin Suomella oli sisäinen itsehallinto, kansallinen itsenäisyys. Suuriruhtinaskuntana Suomi sai oman rahan v. 1860.

Valtiollisen itsenäisyyden Suomi sai v. 1917. Heinäkuussa 1917 eduskunta julistautui korkeimman vallan haltijaksi ja saman vuoden joulukuun 6. annettiin itsenäisyysjulistus. Valtiollinen itsenäisyys merkitsi sitä, että Suomella oli sen jälkeen muista valtioista riippumaton lainsäädäntövalta, omaan lainsäädäntöön nojaava itsenäinen tuomioistuinlaitos ja oma ulkopolitiikka.     

Valtiollisesta itsenäisyydestä luovuttiin v. 1995 alussa, kun Suomi liitettiin Euroopan unioniin. EU-Suomi ei täytä itsenäisen valtion tunnusmerkkejä.

Nyt virallinen Suomi juhlii ”satavuotiasta Suomea”. Teema on ilmeisen tarkkaan harkittu. Itsenäisyyttä siinä ei mainita, vaikka juuri Suomen itsenäistymisestä tulee kuluneeksi tuo sata vuotta.

Tosiasiat ovat itsepäisiä kuin aasit. Tosiasiaa Suomen itsenäisyyden menetyksestä ei pääse pakoon. Suomen perustuslain mukaan maamme on edelleen itsenäinen tasavalta, jossa ylin valta kuuluu Suomen kansalle. Perustuslaista on näiltä osin tehty kuollut kirjain. Asiaa ei paranna se, että EU-jäsenyys hiljattain lisättiin perustuslakiin ja näin sinne tuotiin sovittamaton ristiriita. Itsenäisyys ja EU-jäsenyys eivät voi toteutua yhtä aikaa.  

Suomen itsenäistymisen kannattajille tuleva vuosi tarjoaa tilaisuuksia kertoa että keisarilla ei ole vaatteita, Suomella ei ole itsenäisyyttä.

EU-Suomen nykytila osoittaa, että Suomi tarvitsee valtiollista itsenäisyyttä aidon kansanvallan ja kaikkia koskevan hyvinvoinnin perustaksi.

Itsenäisyyden palauttaminen, siis ero EU:sta voi tapahtua eduskunnan enemmistön päätöksellä. Maailman tapahtumat osoittavat, että äänestämällä voi vaikuttaa. Muutoksen aloittaminen on Suomessakin kansalaisten käsissä.        

Meneillään on itsenäisyystaistelu, joka voidaan ja pitää käydä ilman väkivaltaa. Itsenäisyystaistelun yksi tärkeä puoli on, että se loppuu vasta kun se on voitettu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (75 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Suomi ei myöskään ollut itsenäinen YYA-sopimuksen ansiosta v. 1948-1992.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>"Tosiasiat ovat itsepäisiä kuin aasit."

ooo

Päivän paras, kiitos.
Hyvää Uutta Vuotta!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Donnerkin ihmettelee Hesarissa että mitäs tässä on oikein juhlimista. Hallitus vain kurjistaa meidän köyhien kansalaisten elämää. Mutta, eikös Suomi silti ole edelleen itsenäinen?

Voitaisiin vertailla miten itsenäisyys menetettiin lähitienoilla Baltiassa 1939-40:
Omat sotavoimat lakkautettiin
Tuli uusi sotaväki jossa uusi komentokieli
Tuli uusi hallintokieli
Tuli uusia kansalaisia, alkuasukkaita vietiin miljoonia Siperiaan jne.

Mutta Suomella on edelleet omat maa-, meri- ja ilmavoimat
Oma komentokieli
Sipilän hallitus puhuu vielä suomenkielellä
Suomalaisia ei viedä karkoteta...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"I"PU eli "itsenäisyys"puolue on venäjämielisten hybridisotatrollien johtama kotineukkupuolue, jonka missiona on hämärtää itsenäisyys-käsitteen merkitys Kremlille myönteiseen suuntaan ja päämääräna siirtää Suomi ns. Russkij mirin (venäläinen maailma) osaksi eli lakkauttaa itsenäisyytemme ja käytännössä liittää tasavaltamme Venäjään.

Ei käy. Sitä vastoin siitä me oikeat suomalaiset emme tingi, että nyt vallitseva itsenäisyys, joka on voimassa vain 87,5 %:n osalla laillisesta Tarton rauhan 1920 mukaisesta alueestamme, on palautettava sataprosenttisesti koko Suomi-neitoa käsittäväksi, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228634-h...

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Veikko, onko lääkkeet jäänyt vai mistähän moinen houreilu kumpuaa? Hauska mies.

Tomi Vaalisto

Aika moni on samaa mieltä kuin Veikko.
Tälläkin Puheenvuoro -palstalla on esiintynyt erään IPUn varapuheenjohtajan nykyistä Venäjää imelöiviä kirjoituksia, jossa referoidaan Putinin propagandakoneiston tuotoksia ja vanhaa neukkuhistoriaa. Lenin muka antoi meille itsenäisyyden ja Suomi aloitti jatkosodan..esimerkiksi.

Tuollanen voi olla Itsenäisyyspuolueelle aikamoinen rasite kun mieleen jää kaikkein kärjistetyimmät kirjoitukset eikä keskitytä oleelliseen kuten puolueohjelmaan.

Toisaalta hienoa, että kaikki mielipiteet hyväksytään, mutta vanhan sanonnan mukaan on helpompaa edetä kun kaikki soutavat samaan suuntaan.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #22

Lenin ja bolsevikithan Suomelle itsenäisyyden tunnusti, ei historiaa pidä vääristellä. Ja tällä asialla ei taas ole mitään tekemistä Putinin kanssa. Hyvät naapuruussuhteet eivät ole keneltäkään pois. Putinkin rehdisti onnitteli juhlavuottaan aloittavaa Suomea. Laput pois silmiltä.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Asia ja tilanne on perin yksinkertainen: Suomen itsenäistymisestä tulee kuluneeksi sata vuotta.

Yksimielisyys vallinnee vahvan autonomian valtavasta piristysruiskeesta ja Suomen nostamisesta kansakuntien joukkoon (Aleksanteri I). Panslavismin aikainen sorto oli vähällä venäläistää Suomen. Onneksi, nimenomaan maailmantilanteen säteilemän onnen avulla tapeltiin itsenäisiksi. Isä Aurinkoisen johdolla Neuvostoliitto päätti poistaa Suomen kansakuntien joukosta 1939. Päättäväiset suomalaiset talonpojat ja työläiset, kommunisteja myöten, sekä vähälukuinen varakkaampi väki estivät kommunisti-imperialismin yrityksen.

Iloitaan!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"eikös Suomi silti ole edelleen itsenäinen?"

Ei ole, lait ja päätökset tehdään Brysselissä. YYA-aikana Suomi sai tehdä lait sentään itse.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Makkonen, kyllä Suomen YYA-ajan keskeisemmät lait kierrätettiin Moskovan kautta. Pesosta jos ahtaasti tulkitaan, niin Suomi menetti itsenäisyytensä liittyessään YK:n.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Talvisodanaikaan Suomi oli täysin itsenäinen ja yksin. Tosin tuo sota yhdisti kansakunnan, jolloi runoilijakin totesi, "Te ette turhaan taistelleet, te ette turhaan kaatuneet, te löysitte kansan eksyneen, te voititte veljen veljelleen, te airueet aamunkoiton"!

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #10

Ei ihan yksin Talvisodassa oltu: Ruotsi vastasi koko Pohjois-Suomen ilmapuolustuksesta ja lähetti kolmasosan hävittäjistään Lappiin.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #23

Ruotsi-Suomenkaan historiaa ei silti ole syytä kaunistella, Ruotsin ylimystö tapatti aikanaan puolet Suomen kansasta sodissa ja nälkään.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #31

Ongelma oli Venäjä, joka onnistuneesti tukeutui Itämerelle 1700 luvun alussa Ruotsin valtakunnan alueelle. Siksi sodittiin.

Etelänaapurissamme Virossa ns Ruotsin vallan aikaa pidetään parhaana aikana ennen istenäisyyttä ja ihan syystäkin.

Suomessa kuoltiin nälkään viimeksi 1860 -luvun nälkävuosina, jolloin väestöstä kuoli noin 10%. Ruotsalaiset yrittivät auttaa entistä valtakuntansa itäisintä osaa.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #35

Juu eihän se Ruotsi koskaan ole ollut mitenkään imperialistinen:) pelkästään Venäjä. Ei Ruotsillekaan nyt taputella kannata historiansa osilta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #23

Kuinkapaljon Neuvostokoneet pommitivat Lappia ?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minä kannatan itsenäistä, EU-jäsenenä toimivaa Suomea. Minusta Suomi on ollut kirjoittajan tarkoittamassa määrin itsenäinen vasta Neuvostoliiton romahdettua, vuodesta 1991. EU-jäsenyys tukee itsenäisenä säilymistä. En halua enää ikinä valtiollisten vaaliemme ehdokasasettelua vieraan vallan tehtäväksi.

On totta, että naapurimme on suurvalta, joka näköjään pystyy sotkeutumaan jopa toisen suurvallan vaaleihin. Uskon silti, että pystymme lännen tukemana säilyttämään itsemääräämisoikeutemme.

Toivon, ettei nämä IPUt ja Väyrysläiset saa kammettua Suomea uudelleen rähmälleen itään. Vielä nytkin vientiteollisuuttamme ja kilpailukykyämme pilaa se, että olemme asemoineet vientituotantomme Venäjän laatuvaatimuksia vastaavaksi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Onhan niitä "aisankannattajiekin" olemassa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Todellisuus on vierasta federalistien pilvilinnoissa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

IPU on yksinomaan putinistien puolue. Sen eräs varapuheenjohtaja on kaikkien tuntema Ilkka. Viime vuodet hän on kirjoittanut tälläkin palstalla tuhansia Venäjää ylistäviä kirjoituksia, Eu ja Suomi ovat hänen vihollisiaan.

Eipä ole ukko kehuskellut kertaakaan Ipua näillä palstoilla. Mutta aikoo hävytön Ipun ehdokkaaksi ensi vaaleissa täällä Helsingissä. Ilmeisesti ainoa tehtävä on tehdä aloite Helsingin saamiseksi Pietarin esikaupungiksi?

Jos Ipu olisi oikea puolue, se välittömästi erottaisi tällaisen käenpoikasen! Tee Antti miehen työ!

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Leo, nyt olet ihan väärässä. Kokoomushan on Putinin veljespuolue ja ovat tehneet yhteistyötä, konferenssejakin. Ei IPUlla ole Putinin kanssa mitään tekoa. Teot merkitsee. Hauska mies olet kyllä

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Enhän minä kokoomuksesta ole mitään puhunut. Onko lääkkeet unohtuneet? Vitsikäs mies kyllä olet!

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #20

Heh heh...tuo mainitsemasi IPUn vara pj on ollut aikoinaan Savonlinnan Kokoomusnuorten puheenjohtaja.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #24

Olen ihaillut Ilkkaa ahkeruudesta. Ei kukaan tällä palstalla roiku joka päivä ja kahdessa vuorossa vuosikausia. Päivässä syntyy kymmeniä viestejä. Moni epäilee että hän saisi toimeentulonsa idän suunnalta koska hänhän ei ole missään töissä, ei yhdistyksellä ei firmalla ole mitään toimintaa.

Tämän takia koko Ipukin on epälyttävä Putinin tukija.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #26

Ilkalta vastaus syntyy nopeasti, hän on noista samoista asioista - Krim, Kosovo, EU, Euro.. - väitellyt vuosikausia.

Palkansaajana Ilkka on aikoinaan tehnyt kovastikin töitä kunnes siirtyi yrittäjäksi. Mulla on useampi yrittäjätuttu, joka tekee ns nollatulosta.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #29

Ilkka kirjoittaa paljon ja aina perustellen. Geopolitiikassa on huomioitava syy-seuraussuhteet ja laajat kokonaisuudet sekä miten Suomi tähän kokonaisuuteen asemoituu. Tunteilla tai vihalla kommentoiminen tai perusteleminen ei oikein vakuuta, Tomi.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #34

Olen nähnyt kirjoitettavan poliitikoista täysin tunnepohjalla ja perusteena - eli lähteenä - on kirjoittajan oma vanhempi kirjoitus niin kirjoitus on enemmänkin fiktiivinen.

Tietysti jos tämä on tavoitteena niin silloin on onnistuttu, mutta yleensä lähteet ovat faktapohjaisia.

Yleisellä tasolla olen huomannut, että mitä räväkämpi ja rienaavampi kirjoitus sen enemmän siinä on huuhaata.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #34

Huonoja oli perustelut Petsamolaisesta Nevostoliiton konsulaatista talvisodan jälkeen.

"Ristiin rastiin kanan lailla ryntää, ken on mieltävailla"!

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #26

Lokerointi mutu-perustein ei, öh, ole oikein laadukasta keskustelua.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #39

Mutuako...?

Jos käytetään yleisiä kriteereitä niin Wiki, mielipidekirjoitukset ja keskustelupalstat eivät käy lähteeksi.

Kerroit arvostavasi Ilkan kirjoituksia - tutustu kirjoitusten väitteiden lähteisiin. Mitäpä havaitset?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Federalistit yrittävät kääntää EU:n ongelmat Putinin juoniksi mutta eivät pysty kuin kälykääpiön aivoituksissa syyttämään Putinia Euroopan rajojen avaamisesta eli Shengen-sopimuksesta joka avasi rajat kansainvaellukselle ja yhteisvaluutalle jonka kanssa ei myöskään ollut Putinilla mitään tekemistä, ei ollut edes syntynyt kun Euroopan liittovaltiota suunniteltiin.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Mitä juhlitaan? En minäkään tiedä.
Isälläni, 1907 syntyneellä sodat käyneellä oli aikanaan syytä juhlia. Ei minulla, valtakunnan vallan Brysselille luovuttajalla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mitäkö Suomi juhlii?

No tietysti itsenäistymistä Venäjän vallan alta.

Onko muuta kysyttävää?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

No sepä tänään rassaa. Taisteltu itsenäisyys on luovutettu EUn myötä kreikkalaisille ja turkkilaisille, natolaisille. Onko heillä intressissä puolustaa Lappeenrantaa??

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

EU on lähinnä kauppapoliittinen viiteryhmä ja NATO:on Suomi ikävä kyllä ei kuulu.

Suomella on reserviläiset mukaan lukien Euroopan suurin armeija väkilukuun suhteutettuna ja siitä Suomi on päättänyt itse.

EU:hun Suomi kuuluu itsenäisenä valtiona niin kauan kuin Suomen kansa sitä haluaa. EU ei tänne lähetä panssareita eikä pommikoneita. Eikä kukaan tule määräämään Suomen kielipolitiikasta, kuten Bobrikovin aikana ja hänen jälkeensä meneteltiin.

Kuten esi-EU-lainen Uuno Kailas jo riimitteli: Raja railona aukeaa, edessä Aasia itä, takana länttä ja Eurooppaa, varjelen vartija sitä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #21

"EU:hun Suomi kuuluu itsenäisenä valtiona niin kauan kuin Suomen kansa sitä haluaa."

Pääministeri hiljattain ilmoitti julkisesti ettei hän ainakaan halua tietää mitä Suomen kansa ajattelee EU:sta. Olemme siis EU:ssa niin kauan kuin pääministeri haluaa.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #53

Hallitus ei päätä olemmeko EUn jäseniä.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Onneksi myös Ruotsin ikeestä aikanaan päästiin, vaikka kieli osin jäikin. Se se vasta veristä ajanjaksoa suomalaisille olikin, vai mitä Kuikka.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Veristä ajanjaksoa Isovihan ja Pikkuvihan aikoina. Muutoin Suomi (Österland) oli normaali ruotsalainen maakunta.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #46

Ei vaan ruotsalaisten hallussa, suomalaisiahan täällä pääosin oli.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #48

Kaikki olivat Ruotsin kansalaisia ja urbaanista sivistyneistöstä valtaosa oli myös äidinkieleltään ruotsalaisia. Lappikin on suomalaisten hallussa vaikka esimerkiksi Sevettijärvellä likipitäen kaikki ovat koltankielisiä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #46

Kyllä tämänmaakunnan asukkaat kantoivat raskaan veron Ruotsin suurvaltapolitiikasta hyökkäyssotineen Venäjälle.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #62

Usko tuota - kun Venäjä työntyi 1700 luvun alussa Itämerelle niin kyllähän omaa maataan piti puolustaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #67

Pietarisuurenaikaan Itämeri oli lahtineen Venäjänmeri. Venällä oli keulastaan kuparilevyllävahvistetto kaleeri laivasto maihinnousujoukkojen kuljettamista varten.

Minulla on hallussani tuollaisen kaleerin kuparinen 7 kg painava niitti jolla jatkettu köli on niitattu yhteen.

Paldiskin museonhoitaja kertoin Pietarinaikaan Venäjällä olleen myös laivastotukikohdan Turussa.

Meidän historiassamme ei ole vastaavaa mainintaa.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Juhlavuosi alkaa mutta mitä ihmettä juhlitaan?"

Sen on pakko olla menetetyn itsenäisyytemme muistojuhla, (1917-1994)

Tomi Vaalisto

Kyllä me itsenäiseiä olemme, mistä Itsenäisyyspuoluekin on tästä osoitus - jos enemmistö suomalaisista haluaa EUsta eroon niin se on täysin mahdollista.

Nato on kaksipiippuinen asia: entinen presidenttimme Tarja Halonen ja kenraali Gustav Hägglund vastustavat Natoa koska maanpuolustus täytyy olla omissa käsissä. He kyseenalaistavat tulisiko Nato apuun jos Venäjä toimisi Baltiassa samoin kuin Ukrainassa.

Halosen ja Hägglundin lausunnoissa ihmetyttää, että pitääkö omaa maanpuolustusta ajaa alas jos Natoon liitymme.
Oleellista kuitenkin on, ettei kumpikaan vetoa vastustuksessaan "Venäjän karhuun" ja sen arvaamattomuuteen.

Ilkka Luoma

Suomi oli puolueettomuuden huipulla ja itsenäisimmillään alkaen ETYK vuonna 1975, kun presidentti Urho Kekkonen kopautti nuijan kokouksen päätteeksi. Olimme saaneet täyden tunnustuksen puolueettomuudestamme niin idästä kuin lännestä. Tämä on tänään historiaa, mutta ---

...
" ... Nykyinen itsenäisyys on luovutettu pois – monin osin

Kekkosen hiipuessa, seuraava presidentti Mauno Koivisto |5 halusi parlamentarismille lisää valtaa. Tästä alkoi vahvojen presidenttien ja itsenäisyytemme hiljainen alasajo. Koiviston seuraaja Martti Ahtisaari |6 oli jo tahdoton kansainvälistäjä, oli kiire lännettyä Länsi-Eurooppaan ja Euroopan Yhteisöön.

Pidettiin kuuluisa kansanäänestys Euroopan Yhteisöstä, jonka yhteydessä meiltä vietiin, äänestäjiltä salaamalla, markka – tuo oma raha |7, jolla säädeltiin ulkomaankauppaa, jonka varassa me paljolti elimme ja kasvatimme materiaalista hyvinvointiamme.

Alkoivat itsenäisyytemme rapauttamisen aikakausi

Aikakautta on perusteltu turvallisuudella, hyvinvoinnin kasvulla, tiukemmalla yhteydellä läntiseen yhteisöön ja turvatakuilla Euroopan Unionista – Lissabonin sopimukseen |8 viittauksella. Niin tai näin – itsenäisyytemme on kaiverrettu nyt liki tyhjäksi kuoreksi.

Me emme voi päättää ulkopolitiikasta, kauppapolitiikasta – emme myöskään tärkeästä idänpolitiikasta, finanssi- ja rahapolitiikasta. Mitä meille jäi, no, ainakin vielä oma postimerkki, jonka saimme jo Venäjän tsaarin autonomian aikana jo 1850 – luvulla, kuten myös oman rahan ja armeijan. Nyt me pakottauduimme myös meille hyvin haitallisiin EU – pakotteisiin Venäjää kohtaan.

Millainen olisi uusi itsenäisyysjulistus seuraaville 100 vuodelle?
[Visio uudesta itsenäisyydestä ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/12/itsenaisyyde... - ]

kuten todettua – tulevaisuus on aina nuorten käsissä. Meillä on kohta sellaiset vallassa olijat, jotka eivät enää tiedä, mitä merkitsee kansallinen itsenäisyys, oma päätöskyky meille tärkeistä asioista. Nykyisin valitsee kansainvälisyys ja ”eeuuismi”, jolle ei ole edes tarkkaa määritystä. Herääkö nuorisomme tähän epävarmuuteen, luovutettuun omavaraisuuteen ja epätasapainoon muiden 28:n EU – valtioiden kanssa.

Nuoret määrittävät itsenäisyysjulistuksen pohjakosketukseksi tämän ”eeuuismin” – se saa myös selitteensä. Pohjalta määritetään tie takaisin Pohjolan Sveitsiksi |9, sillä historiaa tutkineet nuoret oivalsivat maantieteemme tänne idän ja lännen vedenjakajalle, joka tarkoittaa vilpitöntä, kiihkotonta ja rakentavaa yhteishenkeä kaikkiin ilmansuuntiin. ... "

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/11/itsenaisyyde... -

Hyvää Uutta Itsenäisyysjulistuksen Uutta Vuotta 2017!

.

Tomi Vaalisto

Kekkosella ei ollut homma hanskassa: tuolloin Suomessa eliniänodote oli Pohjoismaiden alhaisin, suomalaiset olivat köyhiä ja sairaita, asuttiin pienissä asunnoissa, koulutustaso oli heikko ja muutamana vuotena Suomen väkiluku pieneni kun suomalaiset muuttivat lähinnä Ruotsiin leivän perässä. Ilman tuota muuttoa Suomessa olisi ollut jättityöttömyys.

Neuvostoliitto painosti:

1973 Kekkonen valittiin täysin laittomasti "poikkeuslailla" presidentiksi NL:n panostuksen vuoksi.
IVO päätti ostaa Loviisaan modernin ja tehokkaan saksalaisen ydivoimalaitoksen. Neuvostoliiton painostuksesta piti ostaa tehottomampi ja vanhanaikainen neuvostoliittolaista VVER-440 reaktori samaan hintaan. Neukkuvoimalaan ei kuulunut edes suojakuorta, minkä suomalaiset sitten rakensivat.

Neuvostoliitto yritti painostaa keskustapuoluelaisia syksyllä 1981 presidenttikisassa Ahti Karjalaisen taakse uhkaamalla, että muuten maatalous joutuu Suomessa vaikeuksiin.

”Neuvostoliitto oli yrittänyt ratkaista Suomen ongelman sotilaallisella painostuksella toisen maailmansodan aikana. Se oli yrittänyt sitä poliittisella painostuksella 1950-ja 60-luvuilla. Se siirsi 1970-luvulla hyökkäyksen painopisteen henkiselle alueelle ja alkoi saada menestystä entistä paremmin. Merkittävä osa Suomen poliittisesta eliitistä lähti leikkiin mukaan – – Kansakunta ei ollut rähmällään, mutta melkoinen osa poliittisesta eliitistä oli. – – He päättelivät, että se oli taktisesti edullista, ja se riitti syyksi – – Suomen henkinen väsyttäminen tuotti Neuvostoliitolle enemmän jalansijaa suomalaisessa yhteiskunnassa kuin tuotti sotilaallinen hyökkäys tai poliittinen painostus.”
Jukka Tarkka, Suomen kylmä sota. 1992.

”Neuvostoliitto haluaa nähdä Länsi-Euroopan ei ainoastaan neutralisoituna, vaan ’suomettuneena’. – – Suomella on kaikki ulkonaiset kansallisen itsenäisyyden merkit ja symbolit, ja sen perustuslaillinen tasavalta on todella lujaa perua. Mutta on tosiasia, että sen toimintavapautta kaikissa tärkeissä asioissa rajoittaa siinä määrin sen mahtavan naapurin läsnäolo ja painostus, että sitä saattaa oikeutetusti sanoa viime kädessä Neuvostoliiton ’imperiumin’ lääniksi.”
lehtimies Iain Hamilton, Baltimore Sun -lehti 3.9.1972

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

YYA aikana Suomi oli melko tasan samalla tavalla itsenäinen kuin Valko-Venäjä tänään. Ja poliittinen tilannekin oli hyvin yhtäläinen.

Nyt Suomi on yhtä itsenäinen kuin vaikkapa Tanska oli Suomen YYA aikana EEC-jäsenyydessään.

Vapaata valintaahan tämä on ja onneksi suomalaiset ovat toistaiseksi valinneet oikein.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Itsenäisyyden huipulla oli Talvisodan aikaan.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minustakin tulee putinisti heti kun Putin palauttaa Stalinin ryöstämän kotiseutuni Suomelle!

Jos Venäjä lisäksi lupaa pyhästi että ei enää hyökkää Suomeen, niin silloin Suomi on täysin itsenäinen ja vapaa kansakunta seuraavat 100 vuotta!

Jos Venäjä ei mitenkään halua elää sovussa kanssamme, nuorison tulee tietää että Venäjä on yksin syyllinen.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Leo Mirala, henkilökohtaisten kärsimysten sekoittaminen monisyiseen ulko-ja geopolitiikkaan ei oikein tuo laatua keskusteluun. Tunteella ei järkiperusteita voiteta.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Äläpäs Timo hurskastele. Kukapa se aloitti järkiperusteisen osallistumisen seuraavalla tavalla:

Timo Sotikoff 30.12.2016 22:09
Veikko, onko lääkkeet jäänyt vai mistähän moinen houreilu kumpuaa? Hauska mies.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #40

Lopeta sinäkin ipun perusteeton leimaaminen aiheesta riippumatta jokaisessa keskustelussa niin voidaan kaikki pysyä asiassa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minä lopetan Ipun morkkaamisen heti kun ipulaiset lopettavat Venäjän valheellisen ylistämisen eli valehtelun.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Leo >> Olet joskus täällä sanonut, että sulla on todisteita trolleista ja olet ne valmis näyttämään. Minä voin tulla Hakaniemeen johkiin kahvilaan katsomaan kanssasi niitä todisteita. Todellakin asia kiinnostaa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Nina, olisi mukava tavata ajan kanssa. Koirien ystävät helposti pääsevät yhteisymmärrykseen:)

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #51

Juu, mä tykkään koirista tosi paljon, vaikka ei sellaista nyt itsellä olekaan.

Jos sitten nähdään maanantaina klo 14 Kallion kirjaston luona?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #55
Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #51

Ei ainakaan karhukoirien ja Norjanharmaiden ystävät, Haapavedellä karhukoiramies ei syönyt edes paijaisiisa hirvikeittoa, kun kuuli , että se oli kaadettu harmaankoiran haukulta, hän oli Soanlahden evakoita.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Tässäkään tekstissä, kuten ei muissakaan Antti Pesosen teksteissä, kukaan ei ole ylistänyt Venäjää vaan pohdiskellut Suomen itsenäisyyttä. Neutraali ulkosuhteiden pohtiminen ei myöskään ole kenenkään ylistystä.

Tomi Vaalisto

Taisit itse trollata hokemaa Venäjän oikeuksista Naton lähentyessä Venäjän rajoja.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Eihän se eu hääppönen ole eikä eurokaan, kauankohan kestänevät? EU on kuitenkin armeijamme lisäksi ainoa tuki itsenäisyyden säilyttämisestä. Venäjä olisi tietysti paras itsenäisyytemme tukija jos se ei olisi imperialistinen.

Vieläkin palaa uniin punatähtiset koneet jotka ampuivat konekivääreillä evakkojunia. Nyt ovat saman ilmalaisvaston koneet saaneet levittää vapautta Syyriassa.

Ajatuskulkuni on yksinkertainen:
1. Vain EU antaa hiukan tukea itsenäisyydellemme.
2. Putinistit ja muut trollit hyökkäävät tätä ainoaa tukeamme vastaan.
3. Se palvelee yksinomaan Venäjää.
4. Jos Venäjällä ei ole Suomen valloitusaikeita, sanokoon sen selvästi ja olkoon ihmisiksi.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Ymmärrän ajatuskulkuasi, mutta siinä missä Stalinin aikainen punakone oli globalisti-pankkiirien tukema imperialistinen hirmuvalta, on tilanne niistä ajoista muuttunut. Venäjän toiminta on geopoliittisesti latautunutta oman itsenäisyyden ja riippumattomuuden suojelutoimea. Naton laajentuminen ja sen strategiset tukikohdat liittyvät aiheeseen. Venäjä ei ole ollut masinoimassa itsenäisten maiden vallanpitäjiä ulos, kuten eräät toiset. Toki voidaan olla monta mieltä siitä mitä Syyriassa tapahtuu, mutta hyvä muistaa että siellä on muitakin tahoja ja ketkä hallituksen kutsusta. Mikään ei ole mustavalkoista.

Tomi Vaalisto

Trollien kestohokema on "Venäjä reagoi Naton laajentuminen..."

Tuon hokeman perusteella muka Moskovassa päätetään mihin järjestöihin itsenäiset maat saavat kuulua. Pelkkä ajatuskin on karmaiseva.

Syyrian tilanne on hyvin kimurantti: sisällisodan kiistatta aloittaneen alaviittivähemmistön terrorihallinto olisi jo kaatunut ellei Putin, Kiina, šiialainen Iran ja terroristijärjestö Hizbollah olisi lähtenyt tukemaan Assadia.
Kovin vahvalla pohjalla koalition sotatoimet eivät ole. Kun keskityttiin Aleppon tuhoamiseen ISIS käytti tilaisuutensa hyväksi ja työntyi takaisin Palmyyraan.

Assadin päähänpotkimaan enemmistöön kuuluu sunnit ja kristityt, joita on lähes 90% väestöstä. On siis vain ajan kysymys milloin Assadista päästään eroon - samalla voimme spekuloida Syyrian alaviiteille vaikeaa aikaa.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #54

Saapa nähdä palaako Assadin jälkeinen Syyria pari askelta taakse kivikautiseen Islamiin, pahalta näyttää, kuten Irakissakin edelleen. Ongelmistaan huolimatta Syyria oli viime vuosiin asti lähi-idän kehittyneimpiä valtioita. Diktaattorin syrjäänheitto ei aina ole askel eteenpäin, vaikka toivoisi.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #56

Haman kansanmurha, hyökkäykset Israeliin, Libanonon 20 vuoden miehitys, etninen puhdistus ja pääministerin murha sekä Syyrian sisällissodan aloitus ei kovin kehittynyttä politiikkaa osoita Syyrian hallinnolta.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #54

Jos Vaalisto on selkeä EU-trolli, voin olla Suomi-trolli. Venäjän sisäiset asiat ei meille kuulu ja toisinpäin.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #58

Tuskinpa kun trollaat putinismia väitteessäsi Venäjän oikeutuksesta reagoida Naton laajentumiseen.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Ei Suomen kannata kuulua sellaiseen joka lisää vastakkainasettelua (Nato).

Tomi Vaalisto

Ei Nato lisää mitään vastakkainasettelua - nykyisen Venäjän ulkopolitiikan jatkaminen sotilasvoimin taas luo tarvetta liittyä Natoon.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kun Putin palauttaa Stalinin ryöstösaaliin ja lupaa pyhästi ettei Venäjä enää hyökkää Suomeen niin silloin voidaan luopua Nato-optiosta ja EU:sta.

Mutta Putin ja putinistit haluavat liittää Suomen Venäjään.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Me kaikki haluamme olla ystäviä Venäjän kanssa.
Mutta onko liikaa vaadittu että Putin/Venäjä sitoutuisi sihen, että ei enää koskaan hyökkää Suomeen?

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Mitään tuon suuntaistakaan ei ole Putinin suusta kuulunut joten ihmetellä pitäisi mitä Putin täältä niin tarvitsee tuossa mielessä. Kyllähän kauppayhteistyö kaikista järkevintä on Venäjällekin. Samaten toki voitaisiin kysyä onko Eurooppa ja USA lupautunut olla hyökkäämättä. Natsithan aikanaan hyökkäsivät kuitenkin.

Toimituksen poiminnat