Antti Pesonen Tasapainoa etsimässä

Hautaako Trump kapitalismin kuten Gorbatshov hautasi sosialismin?

 

USA:n tuore presidentti on selkeäsanaisesti tuonut esille maansa ilmeisiä ongelmia. On paljon  osattomuutta, köyhyyttä, työttömyyttä ja näköalattomuutta. Järjestelmä horjuu komeiden kulissien takana. Yhä harvempi uskoo, että entisellä menolla voidaan asioita korjata. Näyttää siltä, että presidentti yrittää pelastaa horjuvaa systeemiä nostamalla kissan pöydälle.

Tässä kaikessa on paljon samaa kuin oli 1980-luvun Neuvostoliitossa. Neuvostojärjestelmän uudistajaksi ryhtyi systeemin kasvatti Mihail Gorbatshov. Avoimuuden ja uudistusten politiikka johti vain muutamassa vuodessa koko järjestelmän hajoamiseen. Ontto systeemi ei ollut uudistettavissa.

Presidentti Trump jos kuka on kapitalismin tuote. Suuria odotuksia ladataan – ainakin joidenkin taholta – siihen että oletettavasti ainakin talousjärjestelmän hyvin tunteva ja sitä rohkeasti arvosteleva voi tehdä tarvittavat korjaukset. Voimme ehkä piankin nähdä kestääkö järjestelmä korjaamista vai sortuuko se.         

Järjestelmiin pettymisen syynä on ollut lupausten ja arkitodellisuuden pitkään jatkunut ristiriita. USA:n erona 1980-luvun Neuvostoliittoon on mm. se, että USA:n talousjärjestelmä on vallitsevana lähes koko maailmassa, myös entisessä Neuvostoliitossa.

Nykykapitalismin ytimenä on vapaakaupan lisäksi pääomien siirtelyn vapaus. Se on mahdollistanut varallisuuden ennennäkemättömän kasautumisen. Tähän Trump ei kaiketi ole ilmoittanut puuttuvansa, mutta talouden sääntelyä lisättäessä kysymystä ei voi väistää.

Keinottelutalous – tai finanssiteollisuus - on ottanut niskalenkin reaalitaloudesta. Jos ja kun tuosta otteesta pyritään irti, mikään ei ole niin kuin ennen. Kuten Neuvostoliiton loppu oli väistämätön, on keinottelutalouden ylivallan aika ennen pitkää ohi.             

Neuvostoliiton sosialismikokeilun hajottua tilalle tuli kapitalismi sen raaimmassa muodossa. Mielenkiintoinen on kysymys siitä, mitä tulee kapitalismin tilalle.

Vain huono historiantuntemus tai puuttuva mielikuvitus saa ajattelemaan, että sortuneen sosialismikokeilun ja nykymallisen kapitalismin lisäksi muita vaihtoehtoja ei ole. Koetelluista malleista tarjolla on ainakin se, jota kutsuttiin sekatalousjärjestelmäksi. Se oli lähinnä Pohjoismaissa toteutettu sosialismin ja kapitalismin yhdistelmä – säännelty markkinatalous.

Säännellyn markkinatalouden päivitetty versio voi vastata moniin ajankohtaisiin haasteisiin ja ongelmiin. Niitä ovat mm. hyvinvoinnin tasapuolisempi jakaminen ja ympäristökriisit.    

On historian ironiaa, että demokraattien presidenttiehdokkaaksi melkein yltänyt Bernie Sanders markkinoi itseään sosialistina. Sandersin ”sosialismi” on todellisuudessa pohjoismaisen sekatalouden malli.

Neuvostoliiton johtajana vv.1953-64 toiminut Nikita Hruštšov  lausui kapitalismista ”Emme hautaa teitä lapiolla, vaan teidän oma työväenluokkanne hautaa teidät”. Trumpin valitsi presidentiksi paljolti juuri USA:n työväki.    

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Antilta ymmärrettävä kirjoitus. Meni jakeluun jopa meikäläiselle, joka ei ole ruudinkeksijäluokkaa näissä ideologiajutuissa. Kiitos opastushetkestä. Äänestän nyt kevyin sydämin pohjoismaisen sekatalouden sosiaalista edustajaa. Demaria.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Trump perii Obamalta loistavassa kunnossa olevan Amerikan. Hän voi korkeintaan pilata tuon kaiken.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

USA:ssa on ehkä maailman parhaiten toimiva markkinatalousjärjestelmä, jossa lainsäädännöllä pidetään huoli markkinatalousmekanismin toimivuudesta. Venäjällä on suhteellisen hyvä kapitalistinen järjestelmä, jossa jo toimii ihan hyvin kaksi lakia, jonka kapitalisti tarvitsee: pääoma ja oma pää turvassa. Muita lakeja kapitalisti ei tarvitse.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Terminologia sotkee ymmärrystä, koska esim. sosialismilla ja kapitalismilla ja markkinataloudella ja kommunismilla on raskas painolasti ymmärryksen takkana.

Esim Marxin esittämä sosialismi ei suinkaan toteutunut nyt jo enimmäkseen kaatuneissa reaalisosialistisissa (tai miksi niitä kutsutaankaan) järjestelmissä, koska ne yhteiskunnat eivät ole olleet "kypsiä" sosialismille. Kutsuttakoon tässä sosialismia nyt sillä alkuperäisellä nimellään, joka tarkoittaa muuta kuin reaali"sosialismi". Koska sosialismiin kiirehdittiin ennen aikojaan ja keinotekoisesti, niissä maissa valta muodostui samankaltaiseksi kuin kapitalismaissa, jossa sosialistisen eliitin roolissa on omistajaluokka.

Kummankin järjestelmän, kapitalismin ja ennenaikaisen ns. sosialismin, kohtalo on sama: ne kaatuvat eliitin ylläpitämän virallisen totuuden ja varsinaisen totuuden erkaantumiseen toisistaan niin kauas, että vain romahdus on mahdollinen. Kummassakin järjestelmässä pidetään valtarakenteita yllä keinotekoisesti, myös väkivallloin, ja levitetään omaa valtaa ympäri maailmaa sekä pakottamalla että hivuttamalla. Viimeksimainitusta parhaiten on onnistunut amerikkalainen kulttuuri-imperialismi.

USA on kapitalismin pesäke ja EU:sta yritetään jatkuvasti rakentaa vastaavaa. Mutta kapitalismille käy kuten ns. reaalisosialismille, ja sen jälkeen yhteiskunnat on pakotettu sellaiseen yhteistoimintaan, jota Marx kutsui sosialismiksi – vaikka termi kalskahtaa aivan muulta kuin myönteiseltä yhteisyydeltä. Tietenkään tähän vanha valtaeliitti eli omistajaluokka ei tule suostumaan, ja seurauksena voi olla kohtalokaskin väkivalta. Mutta yhteistoimintaan siirrytään – tai itketään ja siirrytään. Tai sitten ihmiskunta tuhoutuu.

Trump kaikkine älyttömyyksineenkin on merkki kapitalismin tulevasta murroksesta. Onko seurauksena maailmanloppu vai rauhanomainen siirtyminen kohti sosialismia (sen oikeassa merkityksessä, jota Sanderskin kaiketi tarkoittaa), on kohtalonkysymys maailmalle. Ja se pitää ratkaista.

Toimituksen poiminnat