Antti Pesonen Tasapainoa etsimässä

Tulevasta itsenäistymisestä on syytä keskustella

 

Kiitos Matti Jaakkolalle, joka esitti Pohjalaisessa 13.1.2017 allekirjoittaneelle hyviä kysymyksiä.                  ”Estääkö mielestänne Euroopan valtioiden sopimukseen perustuva yhteistyö, eli EU, Suomen itsenäisyyden?” –Kyse EU:ssa on muustakin kuin yhteistyöstä. EU-jäsenyys estää Suomen itsenäisyyden mm. siksi, että EU:n lainsäädäntö on Suomen lakien yläpuolella, unionin tuomioistuimen päätökset ovat suomalaisten tuomioistuinten päätösten yläpuolella ja Suomi on EU:ssa luopunut itsenäisestä ulkopolitiikasta.    

”Voitteko mainita yhtään maailman valtiota, joka olisi täysin itsenäinen ja riippumaton yhteistyöstä muiden kanssa?” –Ei pidä sekoittaa valtiollista itsenäisyyttä yhteistyöhön. Kaikki jotenkin järkevästi toimivat valtiot pyrkivät yhteistyöhön ja mm. kaupankäyntiin muiden kanssa.         

”Rajoittaako kansainvälinen ja monen keskeinen kauppa itsenäisyyttämme jotenkin?” –Ei. Sen sijaan EU-jäsenyys rajoittaa Suomen mahdollisuuksia solmia kauppasopimuksia EU:n ulkopuolella olevien maiden kanssa.     

”Mitä etua Suomi saisi eroamalla EU:sta ja mitä se menettäisi? -Oma raha, itsenäinen talouspolitiikka ja lainsäädäntö tarvitaan jotta saamme taloudellisen ja yhteiskunnallisen kehityksen omiin käsiin. Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka on luopunut omasta rahastaan ja Suomella menee niistä heikoiten. Meille vertauskelpoisia eurooppalaisia maita EU:n ulkopuolella ovat Norja, Islanti ja Sveitsi. Sveitsistä voimme ottaa oppia niin puolueettomuuspolitiikan kuin suoran demokratian rakentamisessa. Mitä tulee Eta-sopimukseen, Eta-maa Norja on ottanut omaan lainsäädäntöönsä alle 20 prosenttia EU:n lainsäädännöstä.

”Olen samaa mieltä siitä, että perustuslain mukaan maamme on edelleen itsenäinen tasavalta, jossa valtiovalta kuuluu kansalle. Millä konkreettisella esimerkillä perustelette väitettänne, etteikö näin olisi?” –Vastaus itsenäisyyden osalta jo edellä. Valtiovalta, eli ylin valta Suomessa on siirretty EU:n elimille kaikissa asioissa, joista EU päättää.

”Väitätte, ettei maallamme ole itsenäistä tuomioistuinlaitosta. Perusteluksi en hyväksy taaskaan ylimalkaista väitettä siitä, että joudumme noudattamaan EU:n määräyksiä. Jos murhaaja tuomitaan Suomen rikoslain nojalla elinkautiseen vankeusrangaistukseen niin, mitä tekemistä sillä on EU:n kanssa?” –EU:n lait eivät ulotu kaikkialle, mutta suureen osaan tärkeimmistä asioista.

”Miten perustelette väitettänne itsenäisen ulkopolitiikan puuttumisesta?” –Suomi on sitoutunut EU:n ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan. Suomen johto on allekirjoittanut vakuutuksen, että Suomi pidättäytyy kaikista toimista, jotka ovat ristiriidassa EU:n politiikan kanssa.

”Entä jäsenyytemme YK:ssa, Euroopan neuvostossa, Unicefissa jne. Eivätkö nämä rajoita myös tavoittelemaanne ”täydellistä” itsenäisyyttä?” –Kyse ei ole täydellisestä, vaan valtiollisesta itsenäisyydestä. Nuo jäsenyydet eivät ole ristiriidassa sen kanssa.

”Lopuksi kysyn, mitä konkreettista hyötyä maamme ja sen kansalaiset saisivat, jos eroaisimme EU:sta? Vastukseksi ei riitä pelkkä viittaus itsenäisyyteen, jonka käsitteen sisältö on jo mielipidekysymys.” –Hyöty riippuu siitä millaista politiikkaa Suomessa harjoitetaan. Uskon, että kun enemmistö suomalaisista haluaa eriarvoisuutta ja jännitteitä vähentävää politiikkaa ja mm. turvata hyvät peruspalvelut kaikille, sellaista linjaa joskus vielä toteutetaan. EU:ssa se ole mahdollista.   EU:sta eroaminen tarkoittaa kahleista vapautumista. Itsenäisyys ei ole vain mielipidekysymys.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat