Antti Pesonen Tasapainoa etsimässä

Koko Suomen sote

 

Hallituspuolueen ajavat tuhoisaa sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistusta laajan asiantuntijajoukon tyrmäävistä lausunnoista huolimatta. On jo ilmiselvää, että edessä on valtavia ongelmia.

Eriarvoisuus alueiden ja kansalaisten välillä tulee kasvamaan. Asiakasmaksut kasvavat mitä ilmeisimmin merkittävästi. Kokonaiskustannukset kasvavat varmasti, kun rakennetaan päällekkäisiä kilpailevia järjestelmiä. On suuri vaara, että kirjaimellisesti elintärkeät palvelut vaarantuvat esim. erikoissairaanhoidossa.

Pahimmat ongelmat ovat vielä vältettävissä, jos hallitus ottaa sote-hankkeessa reilun  aikalisän. Näin se tekee, jos viimein suhtautuu asiaan ratkaisukeskeisesti: On syytä jatkaa sellaista mikä toimii ja muuttaa sellaista mikä ei toimi.  

Aikalisää puoltaa sekin, että hankkeessa on edelleen perustuslaillisia ongelmia. Lisäksi maakuntauudistus on jäämässä torsoksi, kun maakuntien verotusoikeutta ei tule. 

Sote-palveluiden rakenteet tarvitsevat merkittävää remonttia. Remontin pitää kuitenkin parantaa tilannetta. Nyt ollaan tuhoamassa toimivaa ja rakentamassa kalliilla entistä huonompaa.

Suomen terveydenhoitojärjestelmä on vertailukelpoisiin maihin verrattuna hyvin kustannustehokas. Suuri korjattava asia on terveyskeskusten ja erikoissairaanhoidon keinotekoinen kilpailutilanne.

Hallituksen sote-mallissa näkyy aatteellinen tavoite. Hallituspuolueet haluavat ajaa alas julkista sektoria ja korvata sen yksityisellä. USA-mallisen terveydenhoidon suuntaan  siirtyminen on vakava virhe, ellei sitten haluta että terveydenhoito jätetään suuryhtiöiden ahneuden armoille.  

Toinen mahdollisuus on koko Suomen sote-ratkaisu, jossa otetaan käyttöön inhimillisesti ja yhteiskunnallisesti kestävimmät ratkaisut. Kyse on tahdosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

SOTEn tavoite hallituksessa on ajaa maksukykyiset yksityishoitoon. Se on miljardibisnes pian. Seuratkaa kuinka moni sairaalalääkäri on 15 vuoden sisään jättänyt pienipalkkaisen työnsä ja siirtynyt yksityiselle puolelle. Rohkeimmat perustaneet yrityksiä tai menneet osakkaiksi. Tulot moninkertaistuneet.

Hallitus ajaa tätä linjaa eteenpäin. Pian saamme lisää rahastajia uusista sairausvakuutuksista. Verorahoilla kustannetut palvelusetelit eivät pitkälle riitä.

Kun lopulta vain köyhät käyttävät julkisia terveyspalveluita, niiden taso on niin heikko, etteivät muut niihin sorru. Verotusta voidaan keventää ja valtionvelkaa vähentää. Ollaan sitten kuten USAssa.

Ville Valkama

Pyrkimys tuskin on päästä pienentämään verotusta. Raha reikiä riittää aina niin paljon, kuin niitä vaan keksitään. Ja johtajat kyllä keksivät.

Muilta osin pidän kommenttiasi oikein osuvana.

Käyttäjän MattiParkkinen kuva
Matti Parkkinen

Hallitus yrittää tuhota Suomen kustannustehokkaan terveydenhuoltojärjestelmän. Vastassa näyttävät enää olevan vain perustuslaki ja perustuslakiasiantuntijat. Poliittinen oppositio on voimaton, ja näyttää tekojensa perusteella itsekin sitä haluavan. Pelastavatko oikeusoppineet Suomen tulevalta kurjuudelta, jää nähtäväksi.

Toimituksen poiminnat