Antti Pesonen Tasapainoa etsimässä

Eläkekattoa on vaadittava

Tuoreet uutiset kertovat kuinka suomalaiset maksavat joillekin kymmenien tuhansien eurojen kuukausieläkkeitä. Kierrätys on edelleen päivän sana, joten kommentoin asiaa muutaman vuoden takaisella tekstillä:

http://www.anttipesonen.fi/2009/12/suomi-tarvitsee-henkista.html

Suomi tarvitsee henkistä jälleenrakentamista

Julkisuudessa oli äskettäin esillä kysymys suurimpien eläkkeiden
leikkaamisesta ns. eläkekaton avulla. Eläkekatto on käytössä
monissa länsimaissa. Suomessa sekä työnantajien että
työntekijöiden etujärjestöt torjuivat esitykset eläkekattojen
käyttöön ottamisesta. Ne kuulemma eivät sovi suomalaiseen
järjestelmään ja lisäksi ne lisäisivät (!) eriarvoisuutta.

Muutamat voivat siis edelleen nauttia kymmenien tuhansien eurojen kuukausieläkettä samaan aikaan, kun puoli miljoonaa suomalaista joutuu tulemaan toimeen n. 500 euron kuukausituloilla. Tämä on arvostettujen etujärjestöjen ja myös poliittisten päättäjien mielestä aivan oikein.

Suurimpia tuloja nauttivat voivat työssäoloaikanaan halutessaan säästää. Pienituloisimmilla ei tällaista mahdollisuutta ole. Nykyiset päättäjät katsovat, että köyhien pysyminen köyhinä ja rikkaiden rikastuminen ilman rajoituksia on ihan oikein. Eläkekattokeskustelu todisti osaltaan tämän.

Professori Matti Tuomala on äskettäin julkaistussa teoksessa Oikeudenmukainen verotus todennut, että suurituloisimpia on suosittu viimeisten 15 vuoden ajan verotuksessa täysin kohtuuttomasti.

Onko niin, että köyhille maksettavat rahat, vaikkapa eläkkeet, ovat pois jostakin tärkeämmästä, mutta rikkaille maksettavat eivät? Vai onko niin, että jos eläkekaton tapainen oikeudenmukaisempaa tulonjakoa edistävä uudistus ei sovi suomalaiseen järjestelmään, pitää muuttaa järjestelmää?

Äärimmäisen ahneuden hyväksyminen ja sellaiseen kannustaminen ovat saaneet poliittisen siunauksen Suomessa. Kansalaisten enemmistö ei kuitenkaan kannata
eriarvoisuuden lisäämistä. Tämä tulee esille jatkuvasti erilaisissa kyselyissä, joissa enemmistö suomalaisista on valmis maksamaan vaikka enemmän veroja jotta peruspalvelut turvattaisiin.

Poliittisia päätöksiä tehtäessä olisi yleensä kysyttävä mikä on oikein ja mikä väärin. Tämä kysymys on jäänyt esittämättä liian usein viime vuosina. Osittain tästä syystä meillä vallitsee henkinen kaaos.

Nyt Suomessa tarvitaan henkistä ja moraalista jälleenrakennusta. Yksinkertaiset perusasiat on palautettava mieliin. Ellei kaikkia oikeita vastauksia käsillä oleviin kriiseihin heti löytyisikään, on vaadittava ainakin oikeita kysymyksiä. Yksi niistä on, pitääkö ahneudelle asettaa rajoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Täällä Suomessa herroilla on aivan afrikkalainen moraali, sen poliittisen uran aikana pyritään vain ryöstämään itselleen mahdollisimman suuret edut. Mikael Jungner sen sanoikin suoraan, " Kymppitonni kuussa ja miljoona tilillä riittää täyttämään elämän perustarpeet". Herrojen siis!

Ihalaisella ja monilla muilla se onkin jo ilmeisesti taskussaan, joten hallituksesta taas Maria Enso- Gutzetina vinkuu "me emme voi mitään sopimuksille".

Vanha suomalainen "Kyllä olis kirveelle töitä" sanonta alkaa taas saamaan sen konkreettisen merkityksen. Jatkuvasti samaa fortumia, valehtelua ja rosvousta vuodesta toiseen.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011100814537013_u...

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kyllä eläkekatto. Esitän ylärajaksi 3000 euroa ja alarajaksi 1000 euroa. Eläkkeellä ei tarvi kenenkään rikastua. Tietysti indeksikorotukset kuuluisi tehdä vuosittain, että ostovoima säilyisi. Matäs sanotte, sopisiko?

Pekka Heliste

Vapaaehtoisia eläkkeitä voidaan aina ostaa tai niitä voidaan maksaa yrityksen kassasta

Tai vakuutus voidaan tehdä ulkomailla, jos Suomen lainsäädäntö sen kieltää.

Käytännössä mitään kattoa ei ole missään muualla kuin Pohjois-Koreassa

Käytännössä tuosta katosta tulee ongelma vain tavallisille eläkeläisille, jos katto ei kohoa palkkojen/ kulujen nousun mukaan

Käyttäjän anttipesonen kuva
Antti Pesonen

"Käytännössä mitään kattoa ei ole missään muualla kuin Pohjois-Koreassa"
Ei pidä paikkaansa
http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/avoin...

Käyttäjän Tkope kuva
Tommi Jalava

Matalapalkkalaisille 3000€/kk ja korkeapalkkaisille 1000€? ;-) Kaupan kassoja voisi sentään edes eläkkeellä hiukan hemmotetella!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Plogisti sanoo: Jos eläkekaton tapainen oikeudenmukaisempaa tulonjakoa edistävä uudistus ei sovi suomalaiseen järjestelmään, pitää muuttaa järjestelmää? Kyllä, ehdottomasti.
Emmekö ole tasa-arvoisia edes eläkeläisinä. Oikeudenmukaisuutta siis, jokainen hyvätuloinen säästäköön itselleen jättipotin ihan itse eläkevuosiksi.

Pekka Heliste

Tehdään Suomesta Pohjois-Korea, sillä tuollaiset rajoitukset ovat mahdollisia

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Neheh he, voisiko tuon muka ottaa vakavasti? Ihan selvästi, kun ei ole väliä, niin tyhmiä kommentteja tulee.

Pekka Heliste

Vapaissa länsimaissa on vapaa sopimusoiekus eikä yrityksiä ja yksityisiä henkilöitä voi estää tekemästä tällaisia sopimuksia.

Ykis hyvä kiertomalli eläkekatolle on palkata entinen johtaja johonkin näennäiseen työhön.Työntekoa ja palkanmaksua on vaikea kieltää ??

Eivätkä mitkään resurssit riitä kyttämään tekeekö ex-johtaja mitään

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tottahan se on, että kaikessa osataan käyttää kiertotietä. Joillakin on jopa lakimiehet palkattuna sitä varten. Emme milloinkaan saa aukotonta systemmiä aikaan, ja heikoimmat ovat aina huonommassa asemassa. Heillä ei ole keinoja eikä avustajia. He myös maksavat enemmän, täyden summan, kun hyväosaiset selviävät maksajinakin edullisemmin.

Toimituksen poiminnat